Armeija kehottaa siviilejä jättämään Itä-Aleppon – tulitauko rikkoutui aamulla hetkeksi

Syyrian Aleppossa aamulla alkanut "humanitaarinen tulitauko" näyttäisi pääosin pitäneen päivän aikana. Syyrian armeijan ja sen liittolaisen Venäjän julistaman tulitauon tarkoitus on antaa haavoittuneille, siviileille sekä kapinallistaistelijoille mahdollisuus lähteä runnellusta Itä-Alepposta.

Syyrian armeijan sotilaat ovatkin tänään kuuluttaneet kaiuttimista siviileille, että heidän tulisi käyttää tilaisuus hyväkseen ja poistua saarretusta Itä-Alepposta.

Tulitauon pituus on Venäjän ilmoituksen mukaan 11 tuntia. Syyrian armeija puhuu kolmesta päivästä.

Konetuliaseet ja tykkituli kuitenkin rikkoivat tulitauon kapinallisten hallitsemalla alueella aamulla. Suuremmista yhteenotoista ei ole kuitenkaan kantautunut tietoja.

Kapinallisten hallussa olevassa Itä-Aleppossa on ollut jumissa yli 250 000 siviiliä, jotka ovat kärsineet Syyrian ja Venäjän rajuista pommituksista, jotka alkoivat edellisen tulitauon petettyä syyskuun loppupuolella. Noin 400 ihmistä on kuollut ja yli 2 000 haavoittunut.

"En halua vaarantaa henkeäni lähtemällä ensimmäisenä"

Moni kuitenkin pelkää joutuvansa hallituksen joukkojen käsiin, jos poistuu alueelta humanitaarisia käytäviä pitkin, jotka avattiin aamulla.

– En halua vaarantaa omaa tai perheeni henkeä olemalla ensimmäinen, joka lähtee, sanoi neljän lapsen isä Mohammed Shayah.

Myös kapinallissotilaat voivat poistua, jos jättävät aseensa taakseen, presidentti Bashar al-Assadin hallinto ja Venäjä lupaavat. Kapinalliset viittaavat kintaalla näille puheille.

– Emme luovu oikeudestamme puolustaa kansaamme ja itseämme, vakuutti kapinallisryhmän jäsen Yasser Youssef.

Siviilit kaipaavat humanitaarista apua, mutta YK on sanonut, että luvatut tunnit eivät siihen riitä. YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura sanoi, että vain parisataa haavoittunutta ehditään evakuoida.

Lue myös:

    Uusimmat