"Sitten katsoin alas ja näin jalkani" – mestariurheilija jahtaa olympiakultaa vain 10 kuukautta tämän puistattavan näyn jälkeen

Kun Tokion olympialaisissa kisataan naisten maantiepyöräilyn aika-ajo Suomen aikaa keskiviikkoaamuna, iso kysymys kuuluu, pystyykö yhdysvaltalainen Chloe Dygert rynnistämään olympiakultaan 10 kuukautta sitten tapahtuneen kammokaatumisensa jälkeen. 

Jos Dygert ei olisi kaatunut MM-aika-ajossa Italian Imolassa syksyllä 2020, tällä hetkellä puntaroitaisiin todennäköisesti vain sitä, ketkä ottavat himmeämmät olympiamitalit Dygertin takana. 

24-vuotias Dygert oli suorastaan ylivoimainen vuoden 2019 MM-kisojen aika-ajossa. Hän murskasi maantieajon hallitsevan olympiavoittajan Anna van der Breggenin peräti 90 sekunnin erolla reilun 30 kilometrin mittaisessa kisassa. 

Tämän lisäksi hän on kahminut seitsemän MM-kultaa ratapyöräilyssä vuosina 2016-2020. Tokiossakin hänellä on tavoitteena päättää Ison-Britannian hallinta ratapyöräilyn naisten joukkuetakaa-ajossa.   

Mutta sitä ennen hän laittaa kaasun pohjaan ulkona ja hakee aika-ajon olympiakultaa. 

Esimakua Dygertin kunnosta saatiin kesäkuussa USA:n mestaruuskisoissa, kun hän kukisti kolminkertaisen mestarin Amber Nebenin ennätyssuurella erolla (27 sekuntia). 

– En rakasta pyörällä ajamista. Elän voittamisesta ja rakastan sitä. En polje saavuttaakseni mitaleja, kilpailen voittaakseni, Dygert totesi viime vuoden MM-kisoissa. 

Hän tarvitsi tätä mentaliteettia toipuessaan 10 kuukautta sitten tapahtuneesta ulosajosta. Tukevassa johdossa ollut Dygert menetti tuolloin pyöränsä hallinnan tiukassa mutkassa, syöksyi kovalla vauhdilla yli teräskaiteen ja vyöryi mäkeä alas. 

Murtuma Dygertin kädessä ei ollut vammoista vakavin, sillä hänen vasempaan jalkaansa tuli polven yläpuolelle hirveä avohaava. Dygertin jalassa on nykyään hainpuremalta näyttävä arpi. 

– Muistan ajatelleeni, että voinko vielä voittaa, jos nousen takaisin pyörän selkään. Ensimmäinen asia, jonka muistan, oli se, että kysyin (USA:n maajoukkueen johtajalta) Jim Milleriltä voinko vielä jatkaa. Sitten katsoin alas ja näin jalkani, Dygert kirjoitti Twitteriin päivä ulosajon jälkeen. 

Syvä avohaava herätti paljon huolta. 

– Se tuli osumasta teräskaiteeseen. Se (haava) on kauhistuttava ja iljettävä, ja toipumisesta tulee vaikea prosessi, valmentaja Kristin Armstrong kommentoi tapausta tuoreeltaan Reutersille.

Jos Dygert polkee voittoon keskiviikkona, hän tekee seuraa nykyiselle valmentajalleen. Kristin Armstrong on aika-ajon olympiavoittaja kolmista edellisistä kisoista. 

Naisten maantiepyöräilyn aika-ajo on mitaltaan 22 kilometriä. Suomen aikaa keskiviikkoaamuna klo 5.30 starttaava kisa käydään Fujin moottoriradalla ja sen ympäristössä. 

Lähteet: Reuters, Twitter, France24

Lue myös:

    Uusimmat