"Uusi kannibaali" ällistyttää – tähtiurheilijat pelkäävät, että kilpailua käydään jatkossa kakkossijoista

Miesten maantiepyöräilyssä jyllää tällä hetkellä poikkeuksellisilla kyvyillä varustettu voimatekijä. Tadej Pogacar on hämmästyttänyt jo useamman kauden ajan, mutta nyt 25-vuotias slovenialainen on saavuttanut musertavan tason.

– En ole nähnyt mitään vastaavaa urani aikana.

Kokeneet maantiepyöräilijät julistavat yhteen ääneen: UAE Team Emirates -tallia edustava Tadej Pogacar on saavuttanut taas uuden tason, mikä on pelottavaa muiden huippujen kannalta. 

Yllä olevan kommentin kesken Katalonian ympäriajon antanut Cofidis-tiimin Guillaume Martin kokee, että Pogacarin etumatka muihin on kasvanut entisestään. 

– En todellakaan pysty, enkä usko kenenkään pystyvän, kilpailemaan hänen kanssaan, Martin toteaa Cycling Weeklyn artikkelissa

Visma–Lease a Bike -tallin apuajajan Attila Valterin mukaan Pogacar "näytti koskemattomalta" toissa viikolla Espanjassa ajetussa etappikisassa. 

– Hän olisi halutessaan voinut voittaa jokaisen etapin. Se on melko pelottavaa, mutta mitä voimme tehdä, jos joku on omassa luokassaan? 

Pogacar valloitti lopulta kilpailun seitsemästä etapista neljä sekä voitti kokonaiskisan, pistekisan ja parhaan mäkiajajan tittelin. 

Kuten pyöräilylegenda Eddy Merckx totesi Pogacarista jo vuonna 2021 omaan lempinimeensä viitaten, lajissa on "Uusi kannibaali". 

Geenit

– Tiedän, että ihmiset vihaavat tappiomielialaa, mutta tällä hetkellä kisaa käydään toisesta sijasta.

Israel–PremierTech-tallin George Bennett uskoo tietävänsä, mistä Pogacarin dominointi on peräisin. 

– Kaikki meistä kääntää jokaisen kiven: Me kaikki harjoittelemme korkealla, poljemme nopeita pyöriä, teemme aerodynamiikkatestejä ja panostamme ravintoon. Kyse ei ole siis siitä, että hän tekisi enemmän töitä kuin me – se ei ole mahdollista – mutta hänellä on paremmat geenit. Se on niin yksinkertaista. 

– Jossain kohtaa joku saa äärimmäiset geenit. Se on evoluution lottoa. Tiedän kavereita, jotka ovat tehneet enemmän töitä kuin minä, mutta he eivät yllä tälle tasolle geeniensä takia, 33-vuotias Bennett perkaa. 

– Hän vain on valtavasti lahjakkaampi kuin me muut, Valter komppaa. 

Ainoastaan Jonas Vingegaard on pystynyt vastaamaan Pogacarin tykitykseen viime aikoina. 27-vuotias tanskalaistähti kukisti Pogacarin Ranskan ympäriajossa 2022 ja 2023, ja on ottanut tällä kaudella jo ykkössijan Tirreno–Adriatico-etappikisassa Italiassa. Pogacar ei polkenut siellä. 

Uudet yhteenotot ovat edessä kesän suurissa ympäriajoissa, ainakin Ranskassa. Pogacar on puhunut urakoivansa myös Giro d'Italian toukokuussa.    

– He ajavat niin, että he haluavat voittaa kaiken. Ymmärrän, että tämä voi olla hieman tylsää katsojille, mutta mekin teemme kaikkemme voittaaksemme. Kyse on vain siitä, etteivät he anna meidän voittaa mitään, ranskalaispolkija Martin linjaa. 

"Haluan olla paras pyöräilijä koskaan"

Kataloniassa Pogacar kasvatti ammattilaisvoittojensa määrään 69:ään. Mukana on muun muassa kaksi Ranskan ympäriajon kokonaispottia ja kaikkiaan 11 voittoa yksipäiväisissä monumentti- ja klassikkokisoissa – ja kaikki tämä viiden ammattilaisvuoden aikana. 

Slovenialainen voittaa kaikissa sääolosuhteissa, etappi- ja yksipäiväisissä kisoissa, vuoristossa ja tasaisella. Pian jopa vertaukset belgialaissuuruus Merckxiin voivat olla alimitoitettuja.  

– Olen nyt saavuttanut pisteen, jossa todella tähtään kaikkien aikojen parhaaksi, Pogacar totesi Cycling Weeklylle Kataloniassa. 

– Olen nyt urani parhaassa kunnossa. Voin sanoa, että tuntemukseni pyörän selässä ei ole koskaan ollut näin mukava. 

Seitsemästä viikon mittaisesta suuretappikisasta Pogacar on valloittanut nyt kolme. 

– Haluan totta kai vyölleni ne kaikki. Etenen askel kerrallaan, pyöräilytähti lupaa huomauttaen tiukasta kisakalenterista.  

Pogacar aikoo polkea seuraavaksi 21. huhtikuuta Liege–Bastogne–Liege-päiväklassikossa, jonka hän voitti vuonna 2021. Siellä ohjelmassa on odotettu otatus Remco Evenepoelia vastaan. Belgialaispolkija on juhlinut kotikisassaan kahtena edellisvuonna.    

Lue myös:

    Uusimmat