Sisu vaikeuksissa Coventryssa – takavuosien suurseuran omistajat ryöpytyksessä

Maineikkaan Coventry Cityn fanit rynnistivät eilen kentälle, kun ottelua oli pelattu 86 minuuttia. "Sisu ulos. Haluamme seuramme takaisin", luki kannattajien lakanassa.

Peli oli tuolloin kotona Sheffield Unitedia vastaan 1-1.

Mutta että Sisu?

Sky Blues -lempinimellä tunnetun seuran omistaa hedgerahasto Sisu. Nimi on selvää suomea, tai näin ainakin voi olettaa. Sisu-rahaston perusti vuonna 1997 amerikansuomalainen Joy Victoria Seppala

Lontoossa päämajaansa pitävä rahasto osti taloudellisesti rapakunnossa olevan Coventryn 2007, jolloin seura pelasi Championshipissa eli toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Seuralla oli maineikas menneisyys. Vuosikymmeniä ylimmällä Englannin sarjatasolla. FA-Cupin voitto 1987.

Omistaja ei tuonut seuraan sisua 

Ensimmäisinä vuosinaan Sisu sijoitti seuraan yli 25 miljoonaa puntaa. Omistajana Sisu ei kuitenkaan tuonut seuraan suomalaista kansanluonnetta. 

Kun menestystä ei tullut kassapuolella eikä kentällä, hegderahasto vähensi tukeaan seuralle. Kauden 2011-12 päätteeksi seura putosi kolmanneksi korkeimmalle tasolle, League Oneen. Sky Blues on tällä hetkellä sarjan putoamisviivan alapuolella.

Seuran toiminta on ollut kentän ulkopuolella surkuhupaisaa, joten uskollisten fanien raivon ymmärtää.  

Sky Blues vaihtoi välillä vuokrakiistojen takia kotiareenansa Northamptoniin, kauas Coventrystä. Nyt he pelaavat taas kotona Ricoh Arenalla.

Logo huono, maskotti liian lihava 

Seuran johto yritti vaihtaa jokaisen jalkapalloseuran identiteetin ikonin, pelipaidan logon. Kun rahaa vain meni eikä tullut, seurajohdosta jopa ehdotettiin, että katsojat voisivat tekstiviestillä kertoa, kenet he haluaisivat vaihtopenkiltä kentälle.  

Yksi seurajohtajista, Onye Igwe, oli huolestunut siitä, että seuran maskotti Skye Blue Sam on liian lihava ja siten huono esimerkki lapsille. Seuran entinen puheenjohtaja Ray Ranson ällistyi.

– Onye, se (maskotti) on v***n elefantti!

Tapauksesta ja muistakin toilailuista kertoo coventryläisen toimittajan Simon Gilbertin kirja A Club Without a Home. 

Omistajan nimi ei ollut enne

Englannin etelärannikolla sen sijaan saatetaan huokaista helpotuksesta. Sisu oli aikeissa ostaa Southamptonin, nykyisen valioliigaseuran, vain viikkoja ennen kuin katse siirtyi Länsi-Midlansin kreivikunnan Taivaansinisiin.  

Sisun perustajan Joy Victoria Seppalan etunimet eivät ole olleet enne. Coventryn polulla ei ole viime vuosina ollut iloa eikä voittoja. 

Ja miten kävi eilisessä pelissä? Protestoivien fanien poistuttua kentältä (jo toiseen kertaan samassa matsissa), vastustaja Sheffield United teki voittomaalin 1-2. 

Lue myös:

    Uusimmat