Mainos

Sissit levittävät pelkoa Afganistanissa

Lähes koko Afganistanin haltuunsa ottanut Taliban-sissiliike on ryhtynyt toteuttamaan äärimmäisen tiukkaa islamin oppia pääkaupungissa Kabulissa ja saanut monet koulutetut ihmiset, erityisesti naiset, pelon valtaan. Liike on luvannut johtaa Afganistania islamilaisen lain eli sharian mukaan. Shariaan kuuluvat tiukat rangaistukset kuten esimerkiksi kuolemantuomio murhasta, kivitys aviorikoksesta ja amputaatio varkaudesta.

Oppinsa sissit ovat saaneet Afganistanin pakolaisille perustetuissa uskonnollisissa oppilaitoksissa Pakistanissa. Erityisesti naiset ovat Kabulissa huolissaan omasta ja lastensa tulevaisuudesta ääri-islamilaisten käsissä. Taliban-sissit sulkivat koulut vallattuaan Kabulin viime perjantaina. Myös naisia on kehotettu pysyttelemään kotosalla poissa työpaikoilta.

Noin 70 prosenttia Kabulin koulujen opettajista on naisia, eikä Talibanin kuusimiehinen väliaikaisneuvosto ole vielä ilmoittanut voivatko naiset palata työpaikoilleen. Hallitsevan neuvoston puheenjohtaja ilmoitti viime viikolla Talibanin suosittavan tyttöjen koulutusta, mutta sen on tapahduttava "islamin opin mukaisesti".

Eräillä Talibanin hallitsemilla alueilla naiset saavat työskennellä terveydenhoidossa ja kouluissa, mutta heiltä on kielletty työskentely miesten rinnalla. Myös miesten elämä on muuttumassa. Heidät on määrätty kasvattamaan parta kuudessa viikossa ja käyttämään perinteisiä afgaanivaatteita, tai he joutuvat kärsimään "ankaria rangaistuksia".

Sissit ovat takavarikoineet musiikkikasetteja autoilijoilta, ja silminnäkijöiden mukaan he ovat pahoinpidelleet kaduilla useita miehiä ja naisia pukeutumissääntöjen rikkomisesta. Taliban-sissien johtajat kieltäytyvät usein puhuttelemasta naisia, eivätkä siedä heitä edes samassa huoneessa kanssaan.

Afganistan julistettiin islamilaiseksi valtioksi muslimisissien kumottua Neuvostoliiton tukeman hallituksen huhtikuussa 1992. Presidentti Burhanuddin Rabbanin johtama hallitus ylläpiti kuitenkin varsin maltillista ilmapiiriä sallien mm. elokuvien, musiikin ja tv-ohjelmien esittämisen sekä urheilukilpailut.

Najibullah haudattiin

Afganistanin viimeinen kommunistinen presidentti Najibullah, jonka sissit hirttivät Kabulissa viime viikon lopulla, haudattiin tänään kotikaupungissaan Gardezissa. Najibullahin perheystävän mukaan hautajaistilaisuuteen osallistui satoja ihmisiä, jotka rikkoivat sissien määräystä olla muistamatta Najibullahia rukouksin.

Taliban-sissit raahasivat Najibullahin YK:n tukikohdasta, jossa hän oli ollut arestissa neljän vuoden ajan, vallatessaan Kabulin perjantaina. Hänet vietiin presidentinpalatsia vastapäätä sijaitsevalle aukiolle, jossa hänet hirtettiin julkisesti veljensä kanssa.

Etyj: Taliban salakuljettaa huumeita Eurooppaan

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin virkamies syytti tänään Taliban-sissiliikettä laajasta huumeiden salakuljetuksesta Eurooppaan. Samalla hän vaati Yhdysvaltoja ja Saudi-Arabiaa selittämään, miksi ne tukevat liikettä.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Willy Wimmer kertoi Talibanin salakuljettavan heroiinia Hampurin kautta koko Eurooppaan. Hänen mukaansa muut ääriliikkeiden kannattajat ovat "valistuneita liberaaleja" Taliban-sisseihin verrattuna.

Taliban-liikettä ovat viime vuosina tukeneet mm. Pakistan ja Saudi-Arabia. Myös Yhdysvallat on hiljaisesti tukenut sitä vastapainona Iranille.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.