Sisäpiirilähteet NY Timesille: Trump tukee aborttioikeuden rajoittamista 16 viikkoon

Kentuckyn viimeinen aborttiklinikka 8:30
MTV:n Kirjeenvaihtaja seurasi kesällä 2022 aborttiklinikan tapahtumia Kentuckyssa, jossa jotkut pelkäävät jo sanoa sanaa "abortti" puhelimessa.

Yhdysvaltain entinen presidentti ja republikaanipuolueen mahdollinen ehdokas Donald Trump on ilmaissut neuvonantajilleen pitävänsä ajatuksesta aborttioikeuden rajaamista 16 viikkoon. Asiasta kertoo New York Times kahteen sisäpiirilähteeseensä nojaten.

Kielto ei koskisi raskauksia, jotka ovat saaneet alkunsa insestistä tai raiskauksesta. Abortti sallittaisiin myös tapauksissa, jossa kantajan henki on vaarassa.

Trump ei ole ottanut julkisesti kantaa aborttioikeuden rajoituksiin korkeimman oikeuden kumottua laajan aborttioikeuden kesällä vuonna 2022. 

Korkeimman oikeuden päätös antoi osavaltioille vallan päättää itse, millaisia rajoituksia tai jopa täyskieltoja ne asettavat lääketieteelliselle toimenpiteelle.

Trump on kuitenkin puhunut sisäpiirilleen, että hän haluaa odottaa republikaanien esivaalien päättymistä ennen kantansa julkistamista, jottei hän vieraannuta puolueen arvokonservatiivisia äänestäjiä.

Lehden lähteet kertovat, että Trump on mieltynyt 16 viikkoon, koska se on tasaluku.

– Tiedättekö, mitä pidän (numerosta) 16? Se on tasaluku. Se on neljä kuukautta, entinen presidentti sanoi.

Aborttioikeudesta kuuma aihe vaaleissa

Aborttioikeudesta ennustetaan tulevan yksi marraskuisten vaalien merkittävimmistä asiakysymyksistä. Erityisesti demokraatit presidentti Joe Bidenin johdolla ovat olleet nostamassa aborttioikeutta näkyväksi osaksi kampanjointiaan eri vaaleissa. 

Bidenin hallinto on asemoinut itseään aborttioikeuden puolustajaksi.

Trump kertoi lähteiden mukaan jo vuoden 2022 kesällä olevansa sitä mieltä, että korkeimman oikeuden päätös oli haitallinen republikaaneille.

Sen jälkeen hän on nähnyt aborttikysymyksen olleen monien republikaanien häviämien kongressivaalien taustalla. 

Ironisesti juuri Trump oli se presidentti, joka nimitti korkeimpaan oikeuteen konservatiivisia tuomareita, joiden äänillä laaja aborttioikeus kumottiin. 

Demokraatit ovat ottaneet myös tämän Trumpin perinnön osaksi kampanjointiaan ja yrittävät muistuttaa äänestäjiä entisen presidentin roolista kumoamispäätöksen takana.

Osa republikaaneista on ajanut valtakunnallista 15 viikon rajoitusta abortteihin, mutta se tuntuu New York Timesin mukaan pohjautuvan ei niinkään tieteeseen vaan tunteeseen. Luku on lehden mukaan sellainen, jonka republikaanit uskovat sopivan äänestäjien mielenmaisemiin.

Lue myös:

    Uusimmat