Trumpin perintö USA:ssa roihuavan aborttitaistelun ytimessä: "Vastustajat ovat odottaneet tätä hetkeä kymmeniä vuosia"

Ex-presidentti Donald Trumpin perintö näkyy aborttitaistelussa:"Abortin vastustajat ovat odottaneet tätä hetkeä kymmeniä vuosia" 2:43
Näin Donald Trumpin perintö näkyy aborttitaistelussa: "Vastustajat ovat odottaneet tätä hetkeä kymmeniä vuosia"

Texasissa abortit ovat jatkossa kiellettyjä kuudennen raskausviikon jälkeen. Samaan aikaan noin 90 prosenttia aborteista tehdään raskauden ohitettua kuudennen viikon.

Lain onkin käytännössä tulkittu kieltävän lähes kaikki abortit. Liittovaltion hallitus ei pykälää hyvällä katso, vaan on haastanut Texasin osavaltion oikeuteen.

Yhdysvalloissa aborttioikeudet sementoitiin pitkäksi aikaa korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 1973. Tapaus Roe vastaan Wade onkin jäänyt historiaan. Nyt päätöstä pyritään horjuttamaan.

Aborttitaistossa näkyy republikaanipresidentti Donald Trumpin Yhdysvalloille jättämä perintö, Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala sanoo.

– Trumpilla oli mahdollisuus nimittää korkeimpaan oikeuteen kolme tuomaria, mikä on poikkeuksellista. Se keikautti korkeimman oikeiden arvotasapainon. Pitkään arvoliberaalit olivat enemmistössä, sitten oli puolet ja puolet. Nyt on selvästi arvokonservatiivit enemmistössä, Annala toteaa.

– Abortin vastustajat ovat odottaneet tätä hetkeä kymmeniä vuosia, Annala jatkaa.

Juuri korkeimman oikeuden tuomarien nimitykset voivatkin jäädä Trumpin presidenttikauden merkittävimmäksi teoksi, sen verran vahvasti Yhdysvaltain lainsäädäntö elää ja hengittää tuomareiden tahtiin.

Moni demokraatti potee poliittista krapulaa, koska jätti äänestämättä epäsuosittua ehdokasta Hillary Clintonia vuoden 2016 vaaleissa ajatellen, että hän voittaa kuitenkin. 

– Lisäksi ajateltiin, että liberaalit arvot voittavat joka tapauksessa. Ei käyty äänestämässä Clintonia vain sen takia, että (tuleva presidentti) muuttaa tuomarit. Tätä on moni syvästi katunut, Annala sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Nyt he näkevät, että ei voi ajatella niin, että kehitys menee vääjäämättä arvoliberaalimpaan suuntaan, vaan voi mennä myös toiseen suuntaan, Annala jatkaa.

”Aikamoinen aborttialue syntyisi”

Aborttia vastustavat tahot siis haluavat joko Texasin osavaltion lain tai jonkin muun vastaavan tapauksen korkeimpaan oikeuteen, jossa vuoden 1973 päätös voitaisiin mahdollisesti kumota. Tämä taas mahdollistaisi osavaltiolle nykyistä vahvemman itsemääräämisoikeuden aborttiasioissa.

– Presidentti Joe Bidenin leiri yrittää estää tämän. Molemmat puolet yrittävät saada tämän korkeimpaan oikeuteen, koska molemmat puolet luottavat tai ainakin toivovat, että korkein oikeus kallistuu heidän puolelleen, Annala sanoo.

Helsingin yliopiston yliopistonlehtorin Rani-Henrik Anderssonin mukaan aborttioikeuden haastaminen ei sinällään ole poikkeuksellista. Näin on säännöllisin väliajoin tehty ennenkin. Nykytilanteesta tekee erityisen korkeimman oikeuden henkilöstö.

Vaikka abortti on ollut kaikissa osavaltioissa sallittu viime vuosikymmenet, niin käytännöissä on ollut merkittäviä eroja. Konservatiivisissa osavaltioissa aborttioikeutta on kampitettu erilaisin keinoin jo pitkään.

– Muut konservatiiviosavaltion tarkkailevat Texasin tilannetta. On muitakin osavaltioita, jotka haluisivat tehdä samantyyppisen ratkaisun, arvioi MTV Uutisten Maailma & Kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

– Aikamoinen aborttikiellon alue saataisiin syntymään, jos se oikeudellisesti menisi läpi, Kivimäki jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat