Sisäministeriö: Suomeen voi tulla jopa 80 000 ukrainalaispakolaista tämän vuoden aikana

Sota näkyy läntisessä Ukrainassa pakolaiskriisinä – tällaista apua ihmiset tarvitsevat 3:22
Katso yllä oleva video: Sota näkyy läntisessä Ukrainassa pakolaiskriisinä – tällaista apua ihmiset tarvitsevat.

Suomeen voi saapua 40 000–80 000 ukrainalaista pakolaista tämän vuoden aikana, kertoo sisäministeriön maahamuuttojohtaja Sanna Sutter ministeriöiden infotilaisuudessa.

Keskiviikkoon mennessä tilapäisen suojelun hakemuksia on tullut noin 11 100.

Maahanmuuttovirasto valmistautuu korvaamaan kunnille kustannukset, joita syntyy Ukrainasta saapuvien tilapäistä suojelua tarvitsevien majoituksista.

Tällä hetkellä Suomeen Ukrainasta saapuneista valtaosa, kolme neljäsosaa, sijoittuu yksityismajoitukseen. Suomessa on 6  250 majoituspaikkaa vastaanottokeskuksissa, mutta paikkoja perustetaan koko ajan lisää.

Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sanna Sutter kertoo, että arvio Suomeen saapuvien määrästä voi vielä muuttua.

– Tilanne on hyvin epävarma tällä hetkellä. Vastaanottopalveluitamme voi kasvattaa ylöspäin, koska niitä täytyy kasvattaa ylöspäin, Sutter sanoo.

Euroopan unionissa on otettu käyttöön tilapäisen suojelun direktiivi Ukrainan sotaa pakenevia varten. Sen nojalla myönnetyt tilapäisen suojelun luvat ovat voimassa maaliskuuhun 2023 saakka.

Lapset oikeutettuja koulunkäyntiin

Viranomaisten ja ministeriöiden edustajat kertoivat keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että tilapäistä suojelua saava on oikeutettu majoitukseen, vastaanottorahaan sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kuitenkin sellainen Suomeen saapunut henkilö, joka ei ole rekisteröinyt oleskelustatustaan, joutuu maksamaan itse omat hoitokustannuksensa.

Viranomaiset valmistelevat parhaillaan järjestelmää, jossa kunnille korvataan majoituksen ja vastaanottopalveluiden tuottaminen. Yksityiskohdat korvauksen tavoista ovat vielä kesken. Ministeriö aikoo tiedottaa kunnille ja Kuntaliitolle asiasta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen kertoo, että Suomeen saapuvilla alaikäisillä lapsilla on oikeus koulunkäyntiin. Varsinaista lain tarkoittamaa oppivelvollisuutta heillä ei ole.

Tilapäisen suojelun statuksella Suomeen saapuneet voivat myös ministeriön mukaan hakea töitä heti, kun he ovat saaneet tilapäisen suojelun luvan.

Lue myös:

    Uusimmat