Suomi on vastaanottamassa Virosta sotaa pakenevia ukrainalaisia

Suomi on valmis vastaanottamaan Virosta noin 50–100 sotaa pakenevaa ukrainalaista viikossa, kertoo sisäministeriö tiedotteessaan torstaina.

Sisäministeriön mukaan Viroon on tullut huomattava määrä ukrainalaispakolaisia maan kokoon nähden ja paikallinen vastaanottojärjestelmä on kuormittunut.

Noin 46  000 ukrainalaista on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua, ja tällä hetkellä uusia hakemuksia rekisteröidään viikoittain arviolta 400–500. Virossa tilapäistä suojelua on tähän mennessä hakenut noin 41 000 ukrainalaista.

EU:n tilastokeskuksen Eurostatin mukaan Viron väkiluku oli vuoden alussa 1,3 miljoonaa ja Suomen 5,6 miljoonaa.

Järjestelyn on tarkoitus käynnistyä tammikuun aikana, ja se olisi voimassa toistaiseksi.

Valmistelu alkoi viron pyynnöstä

Tilapäisen suojelun kohderyhmään kuuluvilla ihmisillä on joka tapauksessa mahdollisuus siirtyä haluamaansa EU-jäsenmaahan. Nyt halukkaille siirtyjille järjestetään kuitenkin koordinoituja bussi- ja lauttakuljetuksia. 

Järjestelyn on tarkoitus käynnistyä tammikuun aikana, ja se olisi voimassa toistaiseksi.

Asian valmistelu on käynnistetty Viron pyynnöstä. Viron ja Suomen viranomaiset tekevät sitä yhteistyössä.

– Valtioneuvosto linjasi jo toukokuussa, että Suomella on valmius auttaa sotaa pakenevia myös ottamalla vastaan muista jäsenmaista siirtyviä tilapäisen suojelun piiriin kuuluvia henkilöitä, sanoi sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

Kumpikin maa vastaa omalla alueellaan syntyvistä kustannuksista

Pako Ukrainasta voi kiihtyä lähiaikoina

Toistaiseksi on vaikea arvioida, kuinka moni ukrainalainen haluaisi siirtyä Virosta Suomeen. Mikkosen mukaan talven tulo sekä erityisesti Venäjän iskut energiainfrastruktuuriin heikentävät elinolosuhteita Ukrainassa. 

– On odotettavissa, että lähikuukausina sekä maan sisäinen pakolaisuus että liike kohti EU-aluetta kääntyvät jälleen kasvuun, Mikkonen sanoi. Koko EU-alueella tilapäisen suojelun hakemuksia on rekisteröity noin 4 miljoonaa. 

Artikkelia päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla 22.12 kello 19.16

Lue myös:

    Uusimmat