Sisäministeri Rantanen huolissaan Kuolemanpartio-tapauksesta – "Askel eteenpäin katujengi-ilmiössä"

Näin poliisi pääsi Ruotsista johdetun huumeorganisaation jäljille 4:12
Katso video: Tämä tiedetään kansainvälisen Dödspatrullen-jengiin liittyvän huumeliigan toiminnasta Suomessa.

Järjestäytynyt rikollisuus on osaavaa ja ovelaa, ja meidän pitäisi olla aina askeleen edellä, sanoo oikeusministeri Meri.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) pitää Suomessa paljastunutta, ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon liittyvää huumevyyhtiä äärimmäisen huolestuttavana, sillä kyseessä on askel eteenpäin katujengi-ilmiössä.

– Toisaalta voidaan sanoa, että Suomen poliisi on jälleen kerran ollut hereillä ja tehnyt hyvää työtä, kun on saanut yhteistyössä Ruotsin poliisin kanssa paljastettua tällaisen vyyhdin. On hyvä, että viranomaiset eivät nuku tämänkään asian kohdalla, Rantanen sanoi STT:lle.

Uutinen ruotsalaiseen rikollisverkostoon kytkeytyneestä laajamittaisesta huumeiden maahantuonnista ei yllättänyt Rantasta.

– Tässä voidaan nostaa esille se Ruotsista tuleva viesti, että maahanmuutto, huono kotoutuminen ja rikollisuus liittyvät yhteen. Tämä tapaus vain alleviivaa tätä asiaa, Rantanen sanoi.

Rantasen mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen hallitusohjelma vastaa hyvin jengirikollisuuden torjuntaan, kun ensi vuonna poliisin budjetti on nousemassa kahdeksan prosenttia.

– Poliisin toimivaltuudet ovat Suomessa kohtalaisen hyvällä tasolla, mutta on hyvä, että hallitusohjelmassa niitä on tulossa lisää. Kun ongelmat ja ilmiöt mutkistuvat, silloin tarvitaan uusia toimivaltuuksia, Rantanen sanoo ja viittaa esimerkiksi valmisteilla olevaan rikostiedustelulainsäädäntöön.

Sen lisäksi vireillä on myös tiedonvaihtoon ja biometriikkaan liittyviä hankkeita.

"Poikkeuksellisen kansainvälinen tapaus"

Oikeusministeri Leena Meren (ps.) mielestä uutiset Suomessa paljastuneesta huumevyyhdestä ovat poikkeuksellisia, koska ryhmä vaikuttaa olevan erittäin kansainvälinen.

Epäiltyjen joukossa on ihmisiä muun muassa Ruotsista, Suomesta, Britanniasta, Serbiasta, Somaliasta ja Irakista. Meren mielestä tämä osoittaa, kuinka järjestäytynyttä ja verkostoitunutta toiminta on.

– Tässä nähdään, kuinka tärkeää on tietojenvaihto ja valvonta rajat ylittävässä rikollisuudessa. Järjestäytynyt rikollisuus on osaavaa ja ovelaa, ja meidän pitäisi olla aina askeleen edellä, Meri kommentoi STT:lle eduskunnassa.

Lue myös:

    Uusimmat