Sisäministeri Orpo oikoo huhuja myönteisistä turvapaikkapäätöksistä

Perussuomalainen euroedustaja Jussi Halla-aho kyseenalaisti tänään sisäministeriön arvion noin 10 000 myönteisestä turvapaikkapäätöksestä. Hän piti lukua liian alhaisena. Ministeriön arvion mukaan myönteisen päätöksen saa 30–40 % viime vuonna saapuneista turvapaikanhakijoista.

Halla-aho: Sisäministeriön arvio kyseenalainen 0:55

Jussi Halla-ahon laskelmien mukaan oikea osuus olisi 70 %. Hänen mukaansa esimerkiksi irakilaisille viime vuonna myönnetyistä päätöksistä yli 600 oli myönteistä ja 119 kielteistä.

– Jos viime vuonna toteutunut lupapäätöskäytäntö toteutuu tänä vuonna, tullaan lopputulokseen, että 70 % tänne tulleista saa oleskeluluvan, Halla-aho totesi tänään työmiehen tuumaustunnilla perussuomalaisten puoluetoimistolla.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) tarjoili tämänhetkisiä lukuja eduskunnassa ja oikoi niistä tehtäviä tulkintoja. Hänen mukaansa vuoden alusta myönteisen päätöksen on saanut 24,5 % hakeneista.

Ministerin mukaan tämän vuoden puolella myönteisiä turvapaikkapäätöksiä on annettu yli 2 300, kielteisiä päätöksiä puolestaan 1 500. Tämän lisäksi perusteettomia, eli niin sanottuja Dublin-tapauksia, on yli 1 500 ja rauenneita hakemuksia 4 100.

– Jos lasketaan yhteen vain kielteiset ja myönteiset, voidaan saada isoja prosenttilukuja myönteisten osalta. Jos katsomme koko määrän, prosentti on 24 myönteisissä, sisäministeri Orpo sanoi.

– Näitä lukuja voi pyörittää ja niistä voi löytää kaikenlaisia totuuksia.

Kansanedustaja Simon Elo (ps.) asettui epäilijöiden joukkoon.

– Se asettaa tänä vuonna hallitukselle myös aika kovan tulosvastuun, jos näin on. Kansalaiset sitten odottavat, että mitä sisäministeri on tältä osin julkisuudessa sanonut, että se myös toteutuu, Elo sanoi.

Sisäministeriön arvio perustuu kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan aikaisempina vuosina tehtyihin päätöksiin, joissa Irak, Afganistan ja Somalia ovat olleet kärkimaita. 

Ministerin Orpon mukaan maahanmuuttoviraston tekemät turvallisuusselvitykset Somaliassa, Afganistanissa ja Irakissa ovat kiristäneet kriteerejä.

– Me tulemme vasta tulevina viikkoina ja kuukausina päätöksenteon myötä näkemään, miten ne oikeasti vaikuttavat, Orpo sanoi.

Lähiviikkoina ja -kuukausina käsitellään suuri määrä viime syksystä Suomeen saapuneiden turvapaikkahakemuksia.

– Lopulliset luvut siitä, kuinka moni saa turvapaikan nähdään kun nämä on yksilöllisesti käsitelty, Orpo totesi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja