Sisäministeri Ohisalo: Pahimmat kiusaajat ohjattava poliisille – ”Rikotaan kulttuuria, että kiusaaminen nähdään vain kiusaamisena jossain”

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan kouluissa tapahtuvat pahimmat kiusaamistapaukset on tuotava poliisin tietoon. Ohisalo kannattaa Etelä-Karjalassa käytetyn koulukiusaamista koskevan toimintamallin laajentamista koko maahan.

Etelä-Karjalassa on käytössä malli, jossa vakavia kiusaamistapauksia ei enää käsitellä koulun sisäisenä asiana, vaan selkeästi lainvastaiset teot siirretään suoraan poliisin tai muiden viranomaisten käsiteltäväksi. 

– Tarkoitus on juuri se, että pahimmat kiusaamiseen liittyvät tapaukset voivat olla todella henkeen tai terveyteen liittyviä. Voi olla, että siellä käytetään hyvin vakavaakin väkivaltaa, ilkivaltaa, varastelua, jotka ovat rikosasioita ja silloin ne pitää tuoda poliisin tietoon, Ohisalo sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Ohisalo korostaa, että koulukiusaamistapaukset tulee käsitellä aina tapauskohtaisesti.

"Se luo pelotetta"

Sisäministerin mukaan koulujen yhteistyö poliisin kanssa on osa ennaltaehkäisevää toimintaa, johon hallitus on osoittamassa lisäpanostuksia ensi vuonna. 

– Se luo pelotetta sille, että rikotaan sitä kultturia, että kiusaaminen nähdään vain kiusaamisena jossain, jota selvitetellään koulun arjessa.

Kurinpitovelvollisuus kuuluu sisäministerin mukaan jatkossakin laajasti kasvattajille yhteiskunnassa, eikä sitä olla siirtämässä koululta poliisille.

– Toki pyritään siihen, ettei jouduttaisi rikoksen tielle, vaan pystyttäisiin selvittämään kiusaamiset jo alkuvaiheessa, moniviranomaisyhteistyöllä eli koulujen ammattilaiset käyvät jatkuvaa kommunikaatiota siitä, onko tällaisia riskejä ehkä näköpiirissä, Ohisalo sanoo. 

Ylen mukaan etelä-karjalaisessa koulussa vakavat kiusaamistapaukset on saatu kuriin, eikä tapausten uusimisia tapahtunut juuri lainkaan sen jälkeen kun asiat siirretttiin poliisille.

Lue myös:

    Uusimmat