Oulu vastaanottaa nuorilta ehdotuksia valtion myöntämien kriisimiljoonien käytöstä – "Tarvitaan lisää kouluterkkareita, koulukuraattoreita ja psykologeja"

Kun kaupunki on kriisissä - minkälaista apua Oulu tarvitsee? 3:25

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) lupasi eilen Oulun kaupungille 1-2 miljoonaa euroa kriisirahaa nuoriin kohdistuneen seksuaalirikossarjan seurausten hoitoon. Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala sanoo aamun Huomenta Suomen puhelinhaastattelussa, että raha käytetään nuorten hyväksi.

Rahalla aiotaan lisätä resursseja nuorten kohtaamiseen. Asiantuntijaryhmä valmistelee parhaillaan käytännön tapoja siihen. Työryhmä ottaa Laajalan mukaan vastaan ehdotuksia nuorilta, vanhemmilta ja asiantuntijoilta siitä, miten raha pitäisi käyttää.

Laajalan mukaan tärkeintä on, että nuoret tavoitetaan mahdollsimman kattavasti.

– [Valtion myöntämän rahan käyttö] painottuu some-asioiden lisäksi kouluterveydenhuoltoon ja opiskelijaterveydenhuollon lisäykseen. Tarvitaan lisää kouluterkkareita, koulukuraattoireita ja psykologeja. Nuorisotyön resursseja pitää kohdistaa vapaa-aikaan ja katutyöhön eli kaikkialle sinne, missä me tavoitamme nuoret ja nuoret aikuiset mahdollisimman hyvin, Laajala sanoo.

"Ei tietoa mistään vakavammasta"

Oulun seksuaalirikostapausten esilletulon jälkeen on kannettu huolta myös siitä, onko Oulusta tullut vaarallinen kaupuki maahanmuuttajataustaisille. Laajalan mukaan näin ei ole.

– Olemme kuulleet joitakin lieviä tapauksia, kuten että on saatettu töniä tapahtumissa tai kaupoissa tai vastaavissa. Meille ei ole tullut tietoa mistään vakavammasta.

Laajalan mukaan kaupunki pitää kuitenkin silmällä mielialojen kehitystä.

– Totta kai meidän täytyy tässä arvioida, että millaisia toimia vastareaktioiden syntymisen osalta täytyy tehdä. Tämä on yhteinen asia. On syytä korostaa, että meidän täytyy nyt tähän ikävään asiaan tarttua joka tapauksessa, eikä keskittyä siihen, mitkä kansalaisryhmät tätä tekevät. Tämä on yhteinen ja laajempi ongelma.

Laajala kiittää vielä kerran poliisin työtä Oulun tapausten selvittämisessä. Hän selittää Oulussa esille tullutta tapausten suurta määrää onnistuneella viranomaistyöllä.

– Uskon, että Oulussa tapausten määrään on vaikuttanut se, että viranomaistyö on ollut erittäin tehokasta. Erityisesti poliisin on tehnyt hyvää työtä ja saanut tutkinnat liikkeelle ja epäillyt otettua kiinni. Tässä taustalla on tehokas työ, joka on tuottanut tulosta.

Lue myös:

    Uusimmat