Mainos

Sisäministeri Mykkänen: Taistelualueilta palaavat tiukkaan valvontaan, terroristijärjestön riveihin lähteneille ei sympatiaa – ”Me emme voi sitä riskiä ottaa”

7:45

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Suomi suhtautuu vakavasti Isisin hallitsemilta alueilta palaaviin suomalaisiin. Mykkäsen mukaan palaajat joutuvat poliisin valvontaan ja heitä aiotaan syyttää rikoksesta, jos siihen ilmenee perusteita.

Eilen uutisoitiin suomalaisesta "Isis-vaimo" Sannasta, joka kertoi muuttaneensa neljä vuotta sitten perheineen Syyriaan Isisin alueelle elääkseen islamilaisessa maassa. Nyt haluaisi kuitenkin palata Suomeen.

Suomen kansalaiset saavat voivat lain mukaan palata taistelualueilta kotimaahan. Mykkäsen mukaan he ovat tiukassa viranomaisvalvonnassa heti, kun saapuvat Suomen konsulaattiin tai rajalle.

– Heillä on viime kädessä oikeus palata, mutta silloin se tehdään aina valvotusti ja tietysti esitutkinta käynnistetään Suomessa hyvin matalalla kynnyksellä, jos on mahdollista syyttää terrorismirikoksista, Mykkänen sanoo MTV Uutisille.

Tämä koskee sekä miehiä että naisia, jotka taistelualueilta palaavat. Kaikkien kohdalla selvitetään, mitä he ovat tehneet taistelualueella ollessaan.

– Aikuisiin, jotka ovat päättäneet terroristijärjestön riveihin siirtyä, ei kyllä mitään sympatiaa ole. He ovat tehneet valinnan, jolla on nyt seurauksensa. Me emme voi sitä riskiä ottaa, että tänne palaisi radikalisoituneita Isisin riveihin siirtyneitä ilman valvontaa.

Sisäministeriön mukaan Suomesta on lähtenyt konfliktialueille noin 80 aikuista, joista noin 20 on kuollut ja 20 palannut jo Suomeen. Lisäksi alueelle on viety noin 30 lasta vanhempiensa mukana. Alueella on myös syntynyt lapsia henkilöille, joilla on yhteys Suomeen.

– Lapsien osalta tietysti lastensuojelu on se keskeisin toimenpide, jota sovelletaan. Monet lapset eivät tietenkään ole suinkaan kohtaloaan valinneet ja heitä täytyy tietysti myös auttaa tässä tilanteessa, Mykkänen sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja