Mainos

Sipilä uhmakkaana: "Me aiomme voittaa seuraavat vaalit"

2:11

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on pitänyt tänään poliittisen ajankohtaiskatsauksen keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Lahdessa.

Sipilä nosti esille puolueelle tärkeitä asioita vuoden 2019 eduskuntavaaleja ajatellen.

- Vuoden päästä tiedämme, mikä puolue lähtee muodostamaan hallitusta. Nyt on vuosi aikaa kertoa mitä haluamme tehdä seuraavan vaalikauden aikana.

Sipilä muistutti että neljä vuotta sitten keskusta oli noussut gallupien johtoon, ja puolue kilpaili kokoomuksen kanssa suurimman puolueen paikasta.  Sipilän mukaan keskustan ehdokkaat saivat silloin kuulla kansalaisilta, että tehkää jotain.

Keskusta kuvaili tarkasti, mitä aikoo tehdä tulevalla vaalikaudella. Puolue aikoo mm.  luoda 200 000 uutta työpaikkaa 10 vuoden aikana, sekä saada aikaiseksi yhteiskuntasopimuksen. Sipilä muistutti että nyt kolmessa vuodessa on syntynyt jo 90 000 uutta työpaikkaa ja yhteiskuntasopimus on ollut noin 1,5 vuotta voimassa. 

Keskustan kannatus laahaa perässä mielipidemittauksissa, mutta Sipilä muistutti Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Calude Junckerin sanoista:

-Me poliitikot tiedämme mitä tehdä, mutta kukaan ei tiedä, miten tulla sen jälkeen uudelleen valituksi.

Sipilän mukaan sosiaaliturvanuudistus yksi tärkeimmistä asioista seuraavalla vaalikaudella.

- Uudistamisen ohjenuoraksi sopivat Santeri Alkion periaatteet: huolehdimme porukalla niistä, jotka eivät pysty itsestään huolehtimaan ja haemme keinot heille.

Sipilä painotti että työttömyys on suurin syy köyhyyteen, ja siksi sen nujertaminen on niin tärkeää.  Sosiaaliturvasta on Sipilän mukaan keskusteltava perin pohjin, jotta pystytään rakentamaan tarpeeksi hyvä uudistus.

- Seuraavan kauden tavoitteeksi on asetettava työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin. Kirjoitamme vaaliohjelmaan näkyviin ne keinot, joilla tuo tavoite saavutetaan. Jotta tavoitteeseen voidaan päästä, työmarkkinauudistuksia on jatkettava. Samoin paikallisen sopimisen on mentävä aimo loikka eteenpäin.

Alueellinen tasa-arvo on myös tulevaisuudessa keskustan tärkeimpiä tavoitteita. Kaikilla alueilla uskotaan nyt tulevaisuuteen.

Seuraavalla vaalikaudella toimeenpannaan myös sote ja maakuntauudistus. Tämä on Sipilän mukaan suuri haaste, joka keskustan pitää johtaa.

Pääministeri mainitsi myös, että syntyvyyden jatkuva lasku johtuu yhteiskunnan suhtautumisesta perheisiin. Tämä vaikuttaa ihmisten haluun perustaa perhe.

Suurimmat haasteet ja uhat liittyvät kuitenkin kansainväliin kysymyksiin, muistuttaa Sipilä. Hänen mielestään tämä tulee myös olemaan suuri kysymys 2019 eduskuntavaaleissa.

- Kansainvälinen turvallisuus, talous, teknologia, arvot ja asenteet sekä näiden kautta kansainvälinen järjestelmä elävät murroskautta. Kaikki globaalit muutokset heijastuvat myös Suomeen. Suomen tie on pitää näissä muutoksissa pää kylmänä ja oma prosessikaavio kirkkaana. 

Sipilä ei usko sotilaallisiin ratkaisuihin Syyrian kriisissä. Häne toteaa, että rauhaa rakennetaan YK:n kautta.

- Uskon, että tässä turbulentissa maailmassa turvallisuuspolitiikka ja kansainvälinen tilanne ovat yksi seuraavien vaalien suuria kysymyksiä. Geopolitiikan ongelmat ovat pysyviä.

Myös EU politiikassa Sipilä haluaa katsoa koko Euroopan etua pitkällä tähtäimellä

- Toivon, että entistä suurempi osa meistä olisi luomassa aktiivista ja rakentavaa EU-politiikkaa. On tärkeä korostaa, että keskitien linja monissa uudistuksissa ei tarkoita passiivisuutta.

Maahanmuutonpolitiikka on päministerin mielestä myös katsottava uudella tavalla.

- Meidän on autettava ihmisiä lähempänä kriisipesäkkeitä. Lisäksi pakolaisleirien elinolosuhteita on parannettava niin, että suora kotiinpaluu sieltä olisi ylipäätään mahdollista.

Sipilä muistuttaa että keskustan vaaliohjelma kirjoitetaan yhdessä eikä siinä harrasteta sanelupolitiikka.

- Täällä päättäjät eivät mahdu pikkubussiin vaan pitkään pitkään junaan. Emme myöskään suostu siihen että muut sanelee lopputuloksen. Me aiomme voittaa seuraavat vaalit.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.