Petteri Orpo perussuomalaisten gallup-johdosta: "Jussi Halla-ahon kannettava vastuuta suomalaisesta demokratiasta" – opposition yhteistyö kokoomuksen mukaan mahdollista

6:57
Videolla Petteri Orpon kommentit MTV Uutisille.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ottanut kantaa perussuomalaisten rooliin kyselyiden suurimpana puolueena. Orpo puhui asiasta kokoomuksen puoluejohdon kesäkokouksessa Turussa.

Orpo korosti, että oppositiossa on kaksi hyvin erilaista puoluetta. 

– Suosituimman puolueen puheenjohtajana Jussi Halla-aholla on merkittävä vastuu myös suomalaisen demokratian ja järjestäytyneen yhteiskunnan puolustamisessa.

– Toivon todella, että hän ei anna perussuomalaisten riveissä tilaa sellaiselle ajattelulle, jossa väkivallan lietsominen on sulka hattuun, Petteri Orpo korosti tilannekatsauksessaan puoluejohdolle.

Opposition yhteistyö mahdollista

Perussuomalaisten on Orpon mukaan myös toimittava ratkaisukeskeisesti eikä vain tarjoilla helppoja ratkaisuja vaikeisiin asioihin.

Orpo näkee kuitenkin, että puolueet mahdollisesti voisivat tehdä yhteistä oppositiopolitiikkaa mitä tulee talousasioihin.

– Ei ole yhtä yhteistä oppositiota, mutta voi olla asiakysymyksiä esimerkiksi taloudessa, jossa olen huomannut järkeviä linjauksia heidän suunnaltaan. Eli joissakin asioissa voidaan löytää yhteistä säveltä, Orpo totesi MTV Uutisille.

Hallituksen otettava lusikka kauniiseen käteen

Antti Rinteen hallituksen ohjelmaa ei voi sanoa hyvinvointiyhteiskuntaa uudistavaksi ohjelmaksi.

– Se on kuin ottaisi neljän vuoden köllöttelytauon ennen kuin todelliset ratkaisut on pakko tehdä. Työllisyystavoitteen saavuttamiseksi tarvittavat keinot loistavat poissaolollaan, Orpo totesi tilannekatsauksessaan.

Hallituksen työllisyyspolitiikka saa odotetusti kyytiä Orpolta. Uudet luvut pysähtyneestä työllisyyskasvusta ovat hänen mukaansa erittäin vakava asia.

– Se hyvä talouden nousukausi ja työllisyyden kehittyminen pysähtyvät nyt. Hallituksen on otettava lusikka kauniiseen käteen, korjattava optimististen toiveiden varaan rakennettu talouspoliittinen ohjelmansa ja perua pysyvien menojen lisäykset, kun niitä rahoja ei ole olemassa, Orpo sanoi.

Orpo toivoo hallituksen keskittymään työllisyyden nostamiseen.

Hallituksen tähän mennessä tekemät panostukset TE-toimistojen ohjaustoimintaan ja palkkatukeen ovat sinänsä hyviä asioita, mutta eivät riittäviä.

– Nämä toimet pistettiin liikkeelle jo viime hallituskaudella. Aloitettiin palkkatuen yksinkertaistaminen ja TE-toimistojen resursseja lisättiin. Esimerkiksi kolmen kuukauden välein tehdyt haastattelut otettiin käyttöön, Orpo korostaa.

Kokoomus esittää oman työllisyysohjelmansa 60 000 työpaikan luomiseksi huomenna Turussa.

– Nämä toimet ovat myös hallituksen käytettävissä Orpo toteaa.

Hallitus panostaa liian vähän koulutukseen

Vaikka kokoomus oli mukana tekemässä isoja leikkauksia koulutukseen viime hallituskaudella, kritisoi Orpo nykyhallitusta siitä, että se ei panosta koulutukseen tarpeeksi.

200 miljoonaa euroa on Orpo mukaan monille pettymys.

– Vihreät etunenässä, ja mikseivät myös SDP ja vasemmistoliitto, puhuivat miljardin lisäyksestä, vanhojen leikkausten palauttamisesta ja koulutuksen kunnian palautuksesta. Minä en näe nyt sitä suurta muutosta vaan uskon, että aika moni ihminen on pettynyt, Orpo sanoo.

Oppositiossa kokoomus aikoo keskittyä ratkaisuihin ja asiapolitiikkaan. Orpo uskoo, että sillä puolue nostaa myös kannatuksensa.

– Unohdetaan politiikan liturgia tällä kertaa. Kerrotaan suomalaisille, millä tavalla tekisimme meidän esityksillämme heidän elämästään ja arjestaan sujuvamman ja paremman. Meillä pitää olla sormet suomalaisten pulssilla, ja tuntuma siitä mitä keittiöpöydän äärellä puhutaan, Orpo toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja