Mainos

Puheenjohtaja Touko Aalto linjapuheessaan: Koulutus takaisin maailman parhaaksi, soteen valinnanvapaus

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto sanoo linjapuheessaan, että vihreät voi vielä parantaa menestystään kuntavaaleihin verrattuna. Vihreät oli kuntavaalien suurin voittaja ja nousi suurimmaksi puolueeksi Aallon kotikunnassa Jyväskylässä. Tämä on uuden puheenjohtajan mukaan vasta alkusoittoa.

– Me pystymme vielä paljon parempaankin, vihreät on vahva, koko Suomen yleispuolue. Seuraavaksi on aika tehdä meistä pääministeripuolue.

Aalto nosti puheessaan esiin sen, että vihreät nousi vaalimenestykseen aivan uusissa kunnissa ja muutti valta-asemia myös suurissa kaupungeissa.

– Olemme suurin puolue Nokialla ja Jyväskylässä. Rikoimme aseveliakseleita Turussa ja Tampereella. Saimme vuonna 2012 Kurikassa 15 ääntä, nyt 505. Kannonkoskella, jossa keskusta vie puolet äänistä, nostivat ensimmäiset vihreät ehdokkaat koko listansa valtuustoon.

Sote saatava valmiiksi

Aallon mukaan Suomen valtti on vakaus, joka tarkoittaa ennakoitavuutta ja sitä, että poliittisia uudistuksia ei aloiteta aina uudelleen alusta vaalien jälkeen. Aallon mielestä nykyhallituksen uudistuksesta ainakin sote on saatava valmiiksi.

– Tämän vaalikauden, kuten niin monen muunkin, isoin rakenteellinen uudistus on sote. Sote-uudistus pitää toteuttaa, maakunnille on annettava verotusoikeus, niiden määrää on rajattava kahteentoista. Valinnanvapautta voidaan edistää, mutta se on tehtävä asteittain.

"Kouluista maailman parhaita"

Vaikka Aalto osin puolusti puheessaan hallituksen sote-uudistusta, koulutusleikkauksista hän antoi hallitukselle moitteita.

– Koulutusta ei saa enää kurjistaa leikkaamalla. Koulutukseen on panostettava lisää kaikilla asteilla. Meidän on tehtävä Suomen kouluista jälleen maailman parhaita. Polun varhaiskasvatuksesta peruskouluun, peruskoulusta jatko-opintoihin on oltava kaikille lapsille tasa-arvoinen ja saavutettava.

Aalto nosti puheessaan esille myös vihreille perinteisesti tärkeät ympäristöasiat, mutta vasta soten, työllisyyden ja koulutuksen jälkeen.

– Ihmiskunnan suurin haaste on ilmastonmuutos ja muuttuva ympäristö. Se ei odota. Suomi ei saa taistella päästövähennyksiä vastaan. Meidän on oltava eturintamassa tekemässä töitä tämän planeetan pelastamiseksi.

Vihreät on kritisoinut ärhäkkäästi hallituksen suunnitelmia lisätä metsien käyttöä. Puheenjohtajakisassa toiseksi jäänyt Emma Kari sanoi toukokuussa eduskunnassa, että hallitus on biotalousvimmassa ja että Suomen nettopäästöt eivät sen takia laske yli vuosikymmeneen. Myös Touko Aalto muisti linjapuheessaan suomia biotaloussuunnitelmia.

– Metsät eivät ole pelkkiä kuutioita. Metsät ovat hyvinvointia, luonnon monimuotoisuutta. Hallituksenkin on syytä nähdä metsä puilta. 

– Yhdessä voimme muuttaa Suomen suunnan, Aalto päätti puheensa.Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.