Mainos

Sipilä: EU-puolustus nytkähtää nyt ensimmäistä kertaa kunnolla eteenpäin

EU haluaa tehostaa selvästi yhteistä puolustustaan. Siihen on useita syitä: Itämeren kiristynyt tilanne, Ukrainan sota, Syyria sekä Yhdysvaltain uuteen johtoon liittyvät avoimet kysymykset.

3:14

Tämänpäiväinen EU-huippukokous pyrkii viemään yhteistä puolustusta konkreettisesti eteenpäin.

Pääministeri Juha Sipilä pitää yhteispuolustuksen kehitystä tärkeänä Suomen puolustuksen kannalta.

– Kyllä se on tärkeää, ja oikeastaan ensimmäistä kertaa tämä näyttää nyt kunnolla nytkähtävän eteenpäin. Tämä on ollut Suomen pitkäaikainen tavoite, ja me odotetaan sitten keväällä jo askelmerkkejä tästä eteenpäin.

Sipilä uskoo, että tuloksena voisi olla yhteisiä puolustusresurssivarantoja, joita voitaisiin käyttää EU:n sisällä.

– Juuri tähän tähdätään, että tehdään yhteisiä hankintoja ja ehkä jopa yhteisiä resurssipooleja, tiettyä materiaalia voi olla tällaisessa poolissa ja sieltä otetaan käyttöön tarvittaessa. Siinä on myöskin tutkimusrahoitukseen ja mm. hybridivaikuttamiseen liittyviä konkreettisia steppejä. Tutkimusrahoitus on yksi asia, jossa voimme hyödyntää jatkossa Euroopan yhteisiä voimavaroja.

Sipilä pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että yhteisresurssit tarkoittaisivat muutoksia esimerkiksi Suomen hävittäjähankintoihin.

– En osaa sanoa olisivatko hävittäjät tällaisessa poolissa koskaan, koska se Suomen tarve on kuitenkin aika iso, mutta paljon muuta varmasti voi olla sellaista joka olisi yhteisen hankinnan, jopa yhteisen poolin piirissä, Sipilä arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.