Sinnikyys kannatti: Naisen kanssa asuva Lauri onnistui saamaan asumistukea – kuudes hakemus läpi

Lauri onnistui saamaan yleistä asumistukea yhdessä naispuolisen kämppäkaverinsa kanssa. Se vaati kuusi hakemusta ja kuusi kuukautta – mutta ei kuvatodisteita.

Eri sukupuolta olevien kämppisten oikeus yleiseen asumistukeen ja Kelan perustelut avoliitosta ovat puhuttaneet viime päivinä. Topi ja Anna kertoivat todistelleen mittavan nipun kanssa, sitä että ovat vain kämppiksiä, mutta todisteet eivät riittäneet Kelalle, jotta molemmat olisivat saaneet erillistä asumistukea.

Lauri* on ollut vastaavassa tilanteessa. Hän kertoo, että onnistui saamaan naispuolisen kämppiksensä kanssa yleistä asumistukea silkan sinnikkyyden vuoksi: hän lähetti Kelaan kuusi hakemusta, joissa oli lähes sama sisältö.

– Laitoin aina samanlaisen paperin. Kun se tuli hylättynä takaisin, laitoin aina uuden asumistukihakemuksen. Lopulta tuli myöntävä päätös.

Myönteisen vastauksen saaminen kesti kuusi kuukautta.

”Kelalta sanottiin, ettei mene läpi”

Lauri päätti muuttaa ystävänsä kämppikseksi, sillä hänen oma asuntonsa vanhassa toimistorakennuksessa oli lähes asuinkelvoton. Kommuunissa asuneen ystävän elämäntilanne puolestaan muuttui niin, että hänkin tarvitsi asuntoa.

Kaverukset päättivät muuttaa samaan asuntoon. Lauri tarvitsi myös asumistukea.

– Kelalta sanottiin monta kertaa, ettei tämä tule menemään läpi.

Lauri ei uskonut. Hän lähetti Kelalle kirjallisen selvityksen siitä, ettei ole kämppiksensä kanssa avoliitossa. Kuvatodisteita hän ei Topin ja Annan tapaan lähettänyt.

– Kirjoitin perusteluihin, että meillä on omat hammastahnat ja ketsupit ja pohjapiirustukseen, kumpi on kumman huone. Kirjoitin myös, että voimme ottaa kuvat asunnosta.

– Käytännössä laitoin kuusi kertaa saman tekstin.

Mikään tietty todiste ei ratkaissut

Kelan etuuspäällikkö Anna Mäki-Jokela kertoi MTV Uutisten haastattelussa aiemmin, että jokaista tapausta, jossa mies ja nainen asuvat yhdessä ja hakevat erillistä asumistukea, tarkastellaan erikseen.

Päätöksentekoon vaikuttaa Anna Mäki-Jokelan mukaan "yleinen elämänkokemus" ja päätökset pyritään tekemään mahdollisimman tasapuolisesti.

Opiskelijoille, jotka siirtyvät yleisen asumistuen piiriin elokuussa, ja muille tukea tarvitseville yhdessä asuville Lauri antaa yhden vinkin: prosessissa tarvitaan sinnikkyyttä.

– Ei ollut mitään tiettyä todistetta, joka tapauksen olisi ratkaissut.

*Laurin nimi on muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat