Kela päätti, että Anna ja Topi seurustelevat – edes kämppisten kuvatodisteet eivät pyörtäneet päätöstä

Kela pitää Topi Laitista ja Anna Rantasta avopuolisoina, vaikka virastolle on lähetetty kuvia erillisistä huoneista ja hyllyistä ja jopa seurustelukumppaneista. Opiskelijat saattavat kohdata vastaavia tilanteita entistä helpommin siirtyessään yleisen asumistuen piiriin ensi elokuusta.

Topi Laitinen ajatteli olevansa onnekas, kun hänelle tarjoutui mahdollisuus asua ystävänsä entisen kämppiksen Anna Rantasen alivuokralaisena. Hänen vuokrasopimuksensa oli juuri päättymässä ja Annaltakin oli jäämässä huone vapaaksi.

Topi päättikin pian muuttaa ja teki Kelalle ilmoituksen muutosta. Hän oli juuri aloittamassa fysioterapia-alan yrittäjänä ja saanut asumistukea edellisessä asunnossaan. Lisätulo olisi vieläkin tarpeeseen.

Tai olisi tullut. Myös Topin vuokranantaja Anna kuului toista tutkintoaan suorittavana opiskelijana opintotuen sijaan yleisen asumistuen piiriin ja Kela katsoi, että heille voitaisiin myöntää vain yhteinen asumistuki.

Kelan mukaan Topi ja Anna asuvat samassa asunnossa ja kuuluvat avopuolisoina samaan ruokakuntaan.

Erilliset vuokrasopimukset ja sängyt eivät riittäneet vakuudeksi

Anna ja Topi valittivat ratkaisusta kattavan liitenipun kera.

He kirjoittivat, että heillä on erilliset vuokrasopimukset ja ottivat kuvia asunnostaan vakuuttaakseen Kelan siitä, että avoliitosta ei ole kyse. Heillä on erilliset sängyt ja huoneet sekä hyllyt niin jääkaapissa kuin tiskikaapissakin.

Mikä on ruokakunta?

Kelan etuuspäällikkö Anna Mäki-Jokela kertoo, että heti yleistä asumistukea haettaessa Kela arvioi, kuuluuko hakija samaan ruokakuntaan jonkun kanssa.

Pääsääntö tukea myönnettäessä on se, että samassa asunnossa pysyvästi asuvat katsotaan kuuluvaksi samaan ruokakuntaan. Poikkeuksena Mäki-Jokela mainitsee tilanteet, jossa esimerkiksi vuokrasopimukset ovat erilliset.

Perheenjäsenet tai vanhemmat, isovanhemmat ja lapset sekä avio- ja avopuolisot katsotaan kuitenkin kuuluviksi aina samaan ruokakuntaan erillisistä vuokrasopimuksista huolimatta.

Anna ja Topi keräsivät myös ystäviltään adressin, jossa 19 ystävää vakuuttivat heidän olevan vain kämppiksiä, ja Kelalle lähetettiin kuvakin, jossa Topi on yhdessä tyttöystävänsä kanssa. Lisänä oli myös Annan äidin kirjoittama kirje, jossa äiti vakuutti, etteivät he ole avoliitossa keskenään. 

– Sieltä tuli vastaus, että ei ole tullut mitään sellaista selvitystä, joka muuttaisi asiaa, Topi kertoo

Tällä hetkellä asia on käsiteltävänä sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa.

"Eri sukupuolta olevien yhteisasumisessa vahva oletus avoliitosta"

Kelan etuuspäällikkö Anna Mäki-Jokela ei voi kommentoida yksittäistä tapausta. Hän kertoo, että päätökset siitä, ketkä muodostavat ruokakunnan esimerkiksi avoliiton vuoksi, tehdään aina tapauskohtaisesti.

– Meille tilanteet, että asiakas kiistää olevansa avoliitossa, mutta voitaisiin yleisen elämänkokemuksen perusteella sanoa, että kyse on avoliitosta, ovat aina hankalia tutkittavia, Mäki-Jokela myöntää.

– Kahden suunnilleen samaa ikäluokkaa olevan, eri sukupuolta olevan yhdessä asumisessa on aika vahva olettama avoliitosta.

Mäki-Jokela kertoo, että haastavat tilanteet eivät yleensä ole yhden virkailijan harkinnan varassa, vaan tilanteen selvittämisessä auttavat tarvittaessa myös kollegat ja lakimiehet.

Jos yksimielisyyteen asumistuen perusteista ei asiakkaan kanssa päästä, tilanne etenee muutoksenhakulautakuntaan, kuten Topin ja Annan tapauksessa.

– Seuraamme aktiivisesti muutoksenhakulautakunnan päätöksiä. Jos päätöksiä ei ruveta muuttamaan, se kertoo siitä, että päätökset on tehty oikein. Jos aletaan muuttamaan, niin puhuu sen puolesta, että ratkaisulinjaa pitää tarkistaa.

Opiskelijat pian samaan järjestelmään

Opiskelijat siirtyvät ensi lukuvuoden alusta opintotuen asumislisän piiristä yleisen asumistuen piiriin. Mäki-Jokela kertoo, ettei yleisen asumistuen käytäntöihin ole silloin tulossa muutoksia.

Opiskelijoiden keskuudessa kimppa-asuminen on tavallista. Siirtyminen yleisen asumistuen piiriin voi tarkoittaa, että asumistuen saaminen voi vaikeutua.

–  Kun opiskelijat siirtyvät elokuussa yleisen asumistuen piiriin, he siirtyvät valmiiseen järjestelmään. Lakimuutoksen yhteydessä opiskelijoita varten ei tehty muutoksia, eli he siirtyvät yleisen asumistuen piiriin sellaisena kuin se nyt on.

Opiskelija-asuntosäätiöt ovat alkaneet tehdä erillisiä vuokrasopimuksia eri vuokralaisille, jotta uusi käytäntö ei vaikuttaisi asumistuen saamista. Vuokrasopimusjärjestelyllä ei kuitenkaan ole vaikutusta tuen saantiin, jos asukkaat katsotaan avopuolisoiksi.

– Jos kyse on avoliitosta, niin he kuuluvat aina samaan ruokakuntaan riippumatta siitä, onko tehty jotain järjestelyjä asian suhteen.

Tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksia tukijärjestelyihin pohditaan parasta aikaa.

"Samojen asiakkaiden kohdalla tehdään samanlainen ratkaisu"

Topi Laitinen on jo muuttamassa pois kämppäkaverinsa luota eikä hänelle ole niin merkitystä sillä, maksetaanko tuki takautuvasti.

– Pointti ei ole, miten minulle henkilökohtaisesti käy. Mutta tämä meidän esimerkki osoittaa sen, miten vaikeaksi asia voi opiskelijoilla ensi elokuusta mennä.

– Ja onhan se hurjaa, että resursseja käytetään tällä tavalla. Kyllä ne tukirahat on varmaan käytetty monta kertaa tällä papereiden pyörittelyllä, Topi jatkaa.

Mäki-Jokela kertoo, että Kelalla asiaa ei tarkastella kustannusten kannalta.

– Tärkeämpää on se, että toimeenpannaan lait yhdenmukaisesti. Jos asiakkaan kohdalla tehdään joku ratkaisu, niin samanlaisten asiakkaiden kohdalla pitää tehdä samanlaisen ratkaisu.

Topin ja Annan tilanteesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Lue myös:

    Uusimmat