Sinnikäs sissi – Jari Porttila raahasi jopa Carl Lewisin selostamoonsa haastateltavaksi

Formula ykkösten kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinen joutui Brasilian GP:ssä 2000 tunnustamaan tilanteen: hän oli jäänyt radalta karatessaan väkijoukkoon ja auton ikkunan takana koputteli koko matkan perässä juossut MTV:n urheilutoimittaja Jari Porttila. Häkkinen vilkaisi ulos ja veivasi ikkunan auki.

Pitkän uran Tulosruudussa tehnyt ja edelleen aktiivisena urheilutoimittajana jatkava Porttila tunnetaan ennen kaikkea isoista uutisvoitoistaan ja periksiantamattomasta asenteestaan, jonka ansiosta hän on onnistunut hankkimaan haastatteluita sellaisissakin tilanteissa, joissa monet olisivat luovuttaneet jo aikaa sitten.

Häkkisen perässä Porttila juoksi Sao Paulon Interlagosin radalla. Suomalaiskuski oli joutunut katkerasti keskeyttämään eikä ollut lainkaan juttutuulella ympärillään säntäilleen F1-median kanssa. Porttila oli kuitenkin päättänyt, että kommentit on saatava.

– Tiesin, että hän joutuu pysähtymään sinne, koska siellä on sellainen helkutin pitkä ylämäki varikolta portille. Sitten lähdettiin vain juoksemaan. Kuvaaja hyytyi puolessavälissä matkaa, ja minä nappasin häneltä kameran, Porttila kertoo 18 vuotta myöhemmin.

– Saimme ”Häkän” auton kiinni ja haastattelun Suomeen. Se olisi ollut noloa, jos emme olisi saaneet haastattelua, hän perustelee.

Häkkinenkin arvosti Porttilan heittäytymistä.

– Ootsä kyllä sinnikäs sissi, mestarikuski totesi ikkunan avattuaan.

 

Porttila muistetaan hyvin myös esimerkiksi Helsingissä vuonna 1999 pelatun Suomen ja Turkin välisen jalkapallon EM-karsintaottelun tapahtumista. Kurdimielenosoittajien protesti keskeytti ottelun, joten Porttila näki tilaisuutensa tulleen. Hän ehti saada lausunnon Turkin hölmistyneeltä valmentajalta ennen kuin järjestysmiehet ohjasivat mielenosoittajat ja tv-ryhmän kentältä.

Yksi tarina ”väkisin” hankituista haastatteluista ei ole niin tuttu. Porttila oli vuonna 1994 selostamassa Hyvän tahdon kisoja, mediamoguli Ted Turnerin olympialaisten vastapainoksi perustamia suurkisoja. Pikajuoksijatähti Carl Lewis oli paikalla, ja Porttila tunsi amerikkalaisen jo vuoden 1983 Helsingin MM-kisoista.

– Lewis voitti siellä satasen ja hän oli siihen aikaan yhtä kova stara kuin Usain Bolt nykyään. Tuli vain mieleen, että ei perhana, tunsin hänet jo 1980-luvulta lähtien, joten lähdin selostamosta alas kentälle.

– Menin moikkamaan, että morjens vaan ja hieno juoksu, viitsisitkö tulla tuonne ylös meidän selostamoomme haastateltavaksi. Lewis nappasi siitä vain verkkaripuseron päälle ja sanoi, että totta kai.

– Ei onnistuisi enää, että säntäisit kentälle Boltin perään ja sanoisit, että tuletko meidän haastatteluumme. Se kertoo siitä, kuinka paljon tämä maailma on muuttunut, Porttila jatkaa.

Vielä tuohon aikaan median liikkuminen oli urheilutapahtumissa varsin säätelemätöntä, vaikka tästäkin löytyy toisenlaisia esimerkkejä. Jääkiekon MM-kisoissa 1995 MTV:llä ei ollut asiaa astua Ylen varpaille Tukholman Globenissa.

– Silloinhan Yle ei ollut tottunut siihen, että myös MTV tekee urheilua. Se oli hyvin haasteellista, koska heidän mielestään kaikki urheiluoikeudet, ihmiset ja haastateltavat kuuluvat heille, Porttila sanoo.

– Jouduimme tekemään niin, että kun Suomen pukukoppikäytävältä johti yksi ovi ulos, josta me pystyimme tekemään suoraa lähetystä, niin että pelaajat kävelivät luistimet jalassa ulos. Siinä oli sitten pääministeristä lähtien ihmisiä onnittelemassa heitä.

Legendat Tulosruudussa MTV3:lla torstaina 11.1. klo 22.25. Porttila ja Silolahti nähdään samana iltana MTV Sportin Facebook-livessä klo 20 Tulosruudun toimituspäällikön Teemu Niikon vieraina. ​​​​​​​​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat