Mainos

Legendat palaavat tänään Tulosruutuun: Leo Silolahti muistaa kaksi dramaattisinta ankkurivuoroaan

7:46

Tänä iltana Tulosruudun ankkuriksi paluun tekevä Leo Silolahti kävi aiemmin viikolla testaamassa MTV:n uutisstudion tuolia ja totesi tuntuman löytyvän edelleen vanhasta muistista.

Silolahti aloitti MTV:n urheilutoimittajana heti Kymmenen uutisten aloittaessa vuonna 1981 ja jatkoi Tulosruudun kasvona aina vuoteen 2002 asti. Torstaina hän ankkuroi yhdessä Jari Porttilan kanssa vuodenvaihteen tauolta palaavaa Tulosruudun pitkää lähetystä. Yhden illan paluu MTV:n uutishuoneelle tuntuu nostalgiselta.

– Me istuimme silloin hyvin lähellä siinä, missä uutisankkurit ovat. Meillä oli Kaskelan Leenan kanssa tapa, että halasimme aina, kun tulimme vuoroon. Tämä tapa säilyi koko sen 20 vuotta, Silolahti muistelee hiljattain edesmennyttä kollegaansa.

Silolahtea mietitytti ruutupaluussa lähinnä se, näkeekö hän silmälaseillaan lukea uutisia kameran teleprompterilta – tai ”embolta”, kuten laitetta kutsuttiin vessapaperirullaa muistuttavan ulkomuotonsa takia ennen kuin järjestelmä vaihtui paperista tietokonepohjaiseksi.

– Ensimmäisenä tuli mieleen, kuinka nopeasti tämä aika on mennyt, kun edellisestä lähetyksestäkin on jo 15 vuotta.

– Tuntui siltä, että siinä istui aika mukavasti ja katseli ”emboa” entiseen malliin. Eiköhän se tuosta lähde ihan vanhalla rutiinilla, Silolahti arvioi.

Uutisankkureilta kysytään usein, mitkä tapahtumat heille ovat parhaiten jääneet uraltaan mieleen. Dramaattiset hetket ovat monen mielessä ensimmäisenä, kuten myös Silolahdella.

– Satuin olemaan vuorossa silloin, kun Belgian Heysel-stadionin tragedia tapahtui, Silolahti sanoo vuoden 1985 katsomoromahduksesta, joka tappoi 39 ja aiheutti vammoja 600 jalkapallokannattajalle.

 – Silloin tiedot tulivat vielä telefaksilla, ja sieltä tuli englanninkielistä tekstiä. Minun englannin taitoni ei ollut niin hyvä, joten näytin sitä vielä uutisankkureillekin. Käänsimme siitä ensimmäiset tiedot vähän ennen kymmentä, hän muistelee.

– Käänsimme tavallaan väärin, että siellä on joku muuri sortunut ja puhuttiin muutamasta kuolleesta. Siinä vaiheessa ei tiedetty, kuinka paha onnettomuus se todellisuudessa oli. Sitten telefaksi alkoi heti uutislähetyksen jälkeen nakuttamaan lisätietoa.

Toinen dramaattinen uutispäivä sai onnellisemman lopun. Mika Häkkisen vuoden 1995 Australian GP:n aika-ajojen ulosajo oli viedä suomalaissankarilta hengen, mutta kuin ihmeen kaupalla Häkkinen palasi F1-auton rattiin oltuaan Adelaiden turman jälkeen koomassa sairaalassa.

 – Tein mielestäni pienen mokan sillä tavalla, että kuvamateriaalilla oli lyhyt kuva, jossa Mikan pää heilahti ja minä jätin sen kohdan siitä pois, vaikka se oli olennainen kohta siinä materiaalissa, Silolahti muistaa.

Legendat Tulosruudussa MTV3:lla torstaina 11.1. klo 22.25. Jari Porttila ja Leo Silolahti nähdään samana iltana MTV Sportin Facebook-livessä klo 20 Tulosruudun toimituspäällikön Teemu Niikon vieraina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.