Mainos

Sinileväoireet kannattaa ottaa vakavasti – Asiantuntija: Siihen saattaa jopa kuolla

7:45

Sinilevä on lisääntynyt Suomen vesistöissä vime viikolla lämpimien säiden vuoksi. Levän kanssa ei kannata leikkiä, sillä se saattaa aiheuttaa vakaviakin oireita. 

Etelä-Suomessa rehevissä järvissä on tällä hetkellä runsaita sinileväkukintoja. Levälauttoja havaittu myös Itämeressä läntisellä Suomenlahdella, Saaristomerellä, eteläisellä Selkämerellä sekä pitkin eteläistä rannikkoa.

Levässä uintia kannattaa välttää, sillä siitä saattaa tulla rajujakin oireita. 

–  Saattaa tulla iho-oireita etenkin niille,  jotka ovat muutenkin herkkiä tai allergisoituneita. Myös silmätulehdusoireet ja jopa keuhkokuume on mahdollinen. Jos levää on runsaasti vedessä, ja sitä hörppii, siihen saattaa jopa kuolla, yleislääkäri Tomi Vänni kuvailee Huomenta Suomessa maanantaina.

Asiantuntijoiden mukaan sinileväoireet kannattaa ottaa vakavasti.

– Jos tulee vain punotusta, voi ottaa antihistamiinia tai laittaa kortisonia. Myös lääkehiiltä voi kokeilla, varsinkin jos esimerkiksi lapsi on hörppinyt runsaasti sinileväistä vettä.

– Mutta mitään lääkitystä ei ole sinilevämyrkytykseen. Jos tulee vakavampia oireita, kannattaa hakeutua arvioon, ja soittaa tietysti Myrkytyskeskukseen, Vänni sanoo.

Asiantuntijat toivovat, että erityisesti lapset ja lemmikit pidettäisiin poissa sinileväisestä vedestä. Aikuisille suositellaan suihkua heti uimisen jälkeen.

– Se on maksa- ja neurotoksinen myrkky. Se on vaarallinen oikeasti, Vänni varoittaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.