Sinilevä valtaa etelärannikkoa

Odotetut ja pelätyt sinilevälautat saapuivat eilen illalla laajalti eteläisen Suomen rannikolle.

Hangon ja Inkoon välissä, Porkkalanniemellä sekä Helsingin ja Porvoon välissä levälauttoja havaittiin eilen illalla jo rannassa asti, erikoistutkija Mikko Kiirikki Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) kertoi tänään rajavartioston lentäjien välittämiä tietoja.

- Meidän ennusteemme mukaan vasta tämä päivä eli tiistai on varsinaisesti se päivä, jolloin levää kulkeutuu rantaa kohti. Nythän tuuli on kaakossa ja se aiheuttaa virtauksen, joka painaa lauttoja meidän rantojamme kohti; tämän päivän aikana pitäisi tulla lisää, Kiirikki sanoo.

Huomiseksi on luvattu etelä-kaakon puoleista tuulta. Se saattaa tuoda jonkun verran lauttoja rantaan, mutta pahin on aina idän puoleinen tuuli. Erityisen ikävä se on, jos sattuu olemaan helle. Silloin levää tulee jatkuvasti lisää Suomen puoleiselle rannikolle.

Kiirikin mukaan 1997 oli kuuma kesä, jolloin tuuli koko ajan idästä. Silloin kaikki levät tulivat Suomen rannikolle, mutta Viron puolella vedet olivat kirkkaat ja puhtaat.

Levämäärä meressä ei enää tänä kesänä kasva. Kyseessä on oikeastaan jo kuoleva levä, mutta se kelluu pinnalla ehkä useita viikkoja ja ajautuu sopivissa oloissa rantaan.

- Keskiviikon aikana levät vielä pikkaisen lähestyvät rantaa, mutta eivät yhtä voimakkaasti kuin tämän päivän aikana, Kiirikki sanoo. Hän muistuttaa, että kaikki merellä nyt havaitut leväkukinnat ovat myrkyllisiä, ja myrkyllisten levien määrä yleensä kasvaa kukinnan loppua kohti.

Levää yhtä paljon kuin leväkesänä 1997

Viime kesänä Helsingin edustalla nähtiin vain yksi pieni levälautta. Nyt ollaan tilanteessa jossa koko Suomenlahti Maarianhaminasta Pietariin asti on täynnä levää.

- Tilanne on yhtä paha kuin pahana leväkesänä 1997 - tai vielä pahempi. Levälautat eivät ole koskaan menneet niin kauas itään kuin tällä hetkellä, Kiirikki sanoo. Hän uskoo, että levien valtaama alue on huomattavasti laajempi kuin 1997, joskaan silloin ei vielä ollut yhtä järjestelmällistä leväseurantaa.

Venäjän puolta seuranta ei Kiirikin mukaan kuitenkaan kata.

- Reaaliaikaisen tiedon saanti Venäjältä ei ole tällä hetkellä mahdollista, eikä tietoa saada oikein pitemmälläkään aikavälillä sillä sikäläisillä tutkijoilla ei ole resursseja tehdä oikein mitään, eikä Viron puolellakaan ole varsinaista leväseurantaa.

Virosta saadaan kyllä jälkikäteen jotain perustietoa kesän tilanteesta. Aurinkoisina päivinä ympäristökeskuksen tutkijat saavat satelliittikuvia, joista näkyy koko Suomenlahti. Viime perjantaista saakka on ollut niin pilvistä, että satelliittikuvat eivät ole olleet käyttökelpoisia.

- Satelliitti lentää kerran tai kaksi päivässä Suomen yli. Juuri sillä hetkellä pitäisi olla kirkasta ja mieluiten koko Suomenlahden alueella. Meidän päällämme oleva kirkas läntti ei vielä paljon auta, Kiirikki naurahtaa.

Satelliittikuvat ovat ympäristökeskuksen sisäisillä ja ulkoisilla nettisivuilla sitä mukaa kuin ne saadaan käsitellyksi.

-Kyseisen päivän kuva on yleensä käytössä vasta illalla ja käytännössä levityksessä seuraavana aamuna, Kriikki kuvailee.

Leväpuhelin erittäin suosittu

Kansalaisten levälinja vastaa soittajien leviä koskeviin kysymyksiin arkisin kello 9-16 numerossa 01080-8898. Puhelimeen tulee niin paljon soittoja kuin ehditään vastata. Muun muassa viime torstaina puhelimeen tuli 70 soittoa ja perjantaina linjaan soitti noin 30 tiedonjanoista.

- Yleensä puhelimeen soitetaan siinä vaiheessa kun ollaan menossa jonnekin rannalle. Minulle tippuu ylimääräisiä soittoja, jos satun olemaan paikalla. Tänä aamuna kysyttiin Pärnun sinilevätilannetta. Katsoin niitä satelliittikuvia, joissa Pärnu näkyy, ja näytti siltä että riski olisi aika pieni. Pyysin soittajaa raportoimaan tänne takaisin, kun hän käy katsomassatilannetta, Kiirikki kertoo.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 23.07.2002).

Lue myös:

    Uusimmat