Mainos

Silminnäkijä Ruotsin suurpalosta: Maisemassa näkyi vain punaista

Yli 40 000 asukkaan ruotsalaiskaupunki Västerås peittyi tänään suurmaastopalosta kantautuviin savuihin.  

Näkyvyys kaupungissa oli paikoin vain joitain satoja metriä, asunnot ja pikaruokaravintolat täyttyivät savunhajusta.  

Reilut 30 kilometriä pohjoiseen varsinaisella paloalueella viranomaiset taistelivat estääkseen liekkien leviämistä.  

Yli tuhat ihmistä oli evakuoitu palon ja savun tieltä, ja lisäksi tuhannet odottivat tietoa siitä, pitäisikö heidän mahdollisesti lähteä evakkoon.  

– Olen varautunut siihen, että lähtö tulee. Minulla on autot valmiina, sanoi paloalueen lounaispuolella Seglingsbergissä asuva Pär-Erik Selåker STT:lle.  

 Palo on riehunut valtoimenaan useita päiviä  

-Ruotsissa viime viikolla alkanut maastopalo riehuu edelleen valtoimenaan Västmanlandin maakunnassa.  

-Tiistai-iltapäivään mennessä palo oli paikallisten pelastusviranomaisten mukaan levinnyt jo 13000 hehtaarin alueelle.  

-Palossa on tiettävästi kuollut yksi ihminen ja loukkaantunut vakavasti yksi. Maanantaina yhdeksän ihmistä myös evakuoitiin helikopterilla palon keskeltä.

-Palon tieltä on evakuoitu kaikkiaan ainakin jo yli tuhat ihmistä kolmesta kylästä. Lisäksi useiden tuhansien ihmisten evakuointia harkitaan.   

-Sammutusoperaatioon oli osallistunut tiistaihin mennessä arviolta 200 ihmistä. Lisäksi muun muassa Italiasta on pyydetty avuksi veden pudottamiseen erikoistuneita lentokoneita.   

-Palo on pahin alueella yli 40 vuoteen. Sen sammutustöiden arvioidaan kestävän useita viikkoja.  

(STT – TT)

Tukholmassa työskentelevä Martin Plogander oli tullut auttamaan vanhempiaan evakuoinnissa. Hänen mukaansa ihmiset paloalueen pohjoislaidalla Hästbäckin taajamassa olivat huolissaan tilanteesta.  

– Ihan vähän matkan päässä maisemassa näkyi vain punaista, Plogander kuvailee suuren palon voimaa.  

"Pohjolassa ei sammutuskoneita"  

Ruotsin puolustusministeri Karin Enström arvioi, ettei Pohjoismaista löydy Etelä-Euroopan kaltaista ilmakalustoa historiallista suurpaloa taltuttamaan.  

– Meillä on toimiva yhteistyö Pohjoismaiden välillä, mutta juuri tämäntyyppisiä metsäpalokoneita ei löydy Pohjolasta, pelastustoimen johtokeskuksessa Ramnäsissä vieraillut Enström sanoi STT:lle.  

Sen sijaan Italiasta ja Ranskasta oltiin lähettämässä erityisiä sammutuskoneita Ruotsiin. Tiistai-illan aikana oli tosin epäselvää, milloin koneet pääsisivät sammutustöihin.  

Ruotsin lähihistorian suurimman palon ilmasammutukseen on osallistunut toistakymmentä helikopteria. Viranomaisten tukena on ollut myös yksityisiä koptereita.  

Sammutuskäyttöön sopivia helikoptereita löytyy myös muista Pohjoismaista. Norjasta oltiin tiistaina lähettämässä ainakin yhtä helikopteria Ruotsiin, kertoi yleisradioyhtiö NRK.  

– Meillä on yhteys kaikkien naapurimaiden kanssa avusta - ja apua ollaan valmiita antamaan, jos sitä tarvitaan, uskoi Västmanlandin läänin maaherra Ingemar Skogö.  

Resursseja muualta Ruotsista  

Jättimäinen palo riehuu Västmanlandin läänissä, noin 150 kilometriä Tukholmasta luoteeseen.  

Heikentynyt tuuli helpotti hiukan suurpalon sammutustöitä tiistaina, mutta lähes viikon riehunut palo ei edelleenkään ole hallinnassa.  

Sammutusoperaatioon on osallistunut maan pinnalla sata ihmistä. Heidän määränsä on tarkoitus kaksinkertaistaa.  

– He (palomiehet) raatavat kovasti. He ovat väsyneitä, työ on raskasta ja olosuhteet ovat kuumat. Yritämme nyt löytää resursseja muualta Ruotsista, kertoi pelastusjohtaja Lars-Göran Uddholm.  

Viranomaiset arvioivat, että sammutustöiden aktiivivaihe jatkuu ainakin pari viikkoa. Västmanlandin lääninhallitus on siirtänyt johtovastuun paikallisilta viranomaisilta läänille.  

Yksi kuoli, toinen tehohoidossa  

Suurpalon tiettävästi ensimmäinen kuolonuhri löydettiin varhain tänään Västmanlandin paloalueelta. Pahoin palaneen ruumiin epäillään kuuluvan noin 30-vuotiaalle miehelle.  

Lisäksi 42-vuotias mies on ollut eilisillasta lähtien tehohoidossa vakavien palovammojen takia. Uhrien epäillään olleen liikkeellä yhdessä.  

Pelastusjohtaja arvioi, ettei kenenkään pitäisi enää olla jumissa paloalueella.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.