"Sille naurettiin vielä muutama vuosi sitten" – sähköautoilu ottaa isoja loikkia, mutta tasapaino horjuu, eikä komiikalta ole vältytty

Liikenteen sähköistyminen etenee harppauksin:"Sille naurettiin vielä muutama vuosi sitten" 3:23
Liikenteen sähköistyminen etenee nyt isoin harppauksin. MTV Uutiset Liven vieraana Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Energia-alan asiantuntijan mukaan markkinoilla tapahtuu muutoksia nyt sellaisella tahdilla, ettei kukaan olisi osannut varautua niihin.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Sähköautojen suosio kasvaa tällä hetkellä Suomessakin ennennäkemätöntä vauhtia. Tänä vuonna ensirekisteröidyistä autoista täyssähköautoja on ollut lähes 14 prosenttia ja ladattavia hybridejä noin 20 prosenttia.

Ladattavien autojen osuuden ennakoidaan yltävän tänä vuonna yhteensä jo lähes 40 prosenttiin rekisteröinneistä.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä vieraili keskiviikkona MTV Uutiset Livessä kertomassa energiantuotannon ekologisuudesta sekä siitä, kuinka sähköautojen yleistyminen vaikuttaa Suomen sähköverkkoon. Aiemmassa jutussamme Leskelä kertoo, kuinka paljon sähkönkulutus lisääntyisi, jos kaikki Suomen autot kulkisivat sähköllä.

Suomen sähköautokannan kasvuun voivat vaikuttaa myös Ukrainan sota sekä Venäjän tilanne yleisesti. Myös globaalilla komponenttipulalla on oma lusikkansa sopassa, ja sähköautot ovat yleisesti ottaen tällä hetkellä kiven alla.

Leskelän mukaan markkinoilla on koettu jopa koomiseksikin kuvailtavia tilanteita, kun käytetty sähköauto on voinut olla yksittäisissä tapauksissa kalliimpi kuin uusi, koska sen saa heti käyttöön.

– Se ehkä kuvastaa sitä, että markkinat eivät ole nyt ihan tasapainossa. Tässä voi mennä jonkin aikaa, että se tasapaino löytyy, Leskelä sanoo.

Onko sähköautojen kysyntä ja fossiilisista polttoaineista irtautumisen nopeus yllättänyt? Leskelä kertoo artikkelin yläpuolella olevalla videolla, millaisiin asioihin kukaan ei ollut osannut varautua ja mille vielä muutama vuosi sitten naureskeltiin, mutta ei enää.

Katso koko haastattelu alta.

Sähköautot yleistyvät, mutta riittääkö sähkö? 13:44
Sähköautot yleistyvät, mutta riittääkö sähkö? MTV Uutiset Liven vieraana Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Lue myös:

    Uusimmat