Mainos

Sikainfluenssarokotteen huonon maineen pelätään vaikuttavan kausirokotteen menekkiin

Maksuttomat kausi-influenssarokotukset ovat alkaneet terveyskeskuksissa. Influenssarokotus on maksuton aiempien vuosien tapaan iäkkäille, pikkulapsille ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville, mutta tänä vuonna ilmaisrokotteeseen oikeutettujen ryhmää on laajennettu.

Nyt myös raskaana olevat ja osa terveydenhuollon henkilökunnasta voivat hakea maksuttoman rokotteen.

- Nimenomaan sikainfluenssavirus on aiheuttanut raskaana oleville hankalia tauteja, etenkin raskauden puolivälin jälkeen. Myös muut influenssat ovat olleet vaikeampia raskauden loppuvaihetta kohti mentäessä, sanoo rokoteyksikön päällikkö Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

- Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta on otettu mukaan pääasiassa sen takia, että potilaiden terveyttä suojellaan.

Rokotteesta suoja sikainfluenssaa vastaan

Tämän vuoden kausi-influenssarokote suojaa myös sikainfluenssalta. Sikainfluenssa-rokotteen ja narkolepsian välinen yhteys on edelleen selvityksen alla, mutta Leino vakuuttaa, että kyse ei ole samasta rokotteesta.

- Sikainfluessarokotetta ei ole mitenkään siirretty suoraan tähän kausirokotteeseen, vaan kyseessä on ihan alusta asti kehitelty, kausi-influenssoihin parhaiten tehoava rokote. Tässä ei ole myöskään niitä tehosteita, joita käytettiin viime vuonna.

Asiantuntijat toivovat, että sikainfluenssarokotteeseen liittyvät epäselvyydet eivät vaikuttaisi kausirokotteen menekkiin. Influenssa kun voi olla erittäin vakava tauti riskiryhmille.

- Influenssan vakavuus liittyy pitkälti sen aiheuttamaan jälkitautien riskiin. Se voi olla rankka tauti iäkkäille ja jostain perussairaudesta kärsivälle ihmiselle. Ihmiset ovat kuitenkin suhtautuneet rokotteeseen samalla mielenkiinnolla kuin aiempinakin vuosina, sanoo Leppävaaran alueen ylilääkäri Tuomo Lehtovuori.

Kaikki halukkaat rokotetaan

Influenssa on rajumpi tauti kuin flunssa, ja samaan aikaan saattaa jyllätä useampikin virus. Nyt annettava kausirokote antaa suojaa kolmen tyyppistä virusta vastaan - yksi näistä on juuri sikainfluenssa.

- Se (rokote)cocktail on aina vähän kuin pörssikurssiarvio, eli mietitään, mikä esimerkiksi idästä lähtee liikkeelle ja tulee meille ensi vuonna ja samalla toivotaan, että se matsaisi mahdollsiimman hyvin siihen mitä vastaan on rokotettu, Lehtovuori sanoo.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä rokotettavana omalla terveysasemallaan. Riskiryhmiin kuulumattomat voivat halutessaan hakea rokotteen reseptillä apteekista ja käydä omassa terveyskeskuksessaan rokotettavana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.