Mainos

Siivooja 45 minuuttia -ohjelmalle: Paskaduunia ei ole, vain huono asenne

Siivoojan mielestä työstä tekee paskaduunin oma huono asenne.

Nuorten syrjäytyminen ja työttömyys huolestuttaa julkisia puhujia. 45 minuuttia -ohjelman haastattelemalla siivoojalla on asiaan uusi näkökulma; kaikkia nuoria työ ei yksinkertaisesti kiinnosta yhtä paljon kuin vapaa-aika.

– Näihin omiin rientoihin fysiikka riittää. Sinne on kiire, Kaisa Piipponen sanoo.

Hän on yrittänyt rekrytoida pieneen pääkaupunkiseudun siivousyritykseen nuoria työntekijöitä. Työsuhteet ovat jääneet suomalaisten nuorten kanssa lyhyiksi, vaikka heille on tarjottu toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita ja kokoaikaista työtä käyvällä palkalla.

Nuorten asenne työhön on Piipposen mukaan liian usein välinpitämätön.

– Vähän että "mä olen tässä nyt niinku tekevinäni kun joku duuni piti saada". Nuoria vaivaa kaikenlainen oma-aloitteisuuden puute. Kaikki pitää aina erikseen näyttää että "tee näin ja näin". Ei käytetä tuota hoksotinta ollenkaan. Että jos vaikka tavaroita otetaan autosta, niin siinä seistään tumput suorina että "pitääks munkin tehdä nyt jotain", Piipponen miettii.

Virolaisten työmoraali miellyttää

Siivousyrityksessä on toki ollut töissä hyviä ja ahkeriakin nuoria – esimerkiksi virolaisten työmoraalista Piipponen pitää. Virolaiset työntekijät ovat lopettaneet työt yrityksessä omasta halustaan. Monelta suomalaisnuorelta sen sijaan on lopetettu työt koeajalla yrityksen toimesta.

Sana paskaduuni ei kelpaa Piipposelle ollenkaan. Hän aloitti työnteon tiskarina ja plokkarina ja teki pitkää päivää tunteja ja palkkaa paljon laskematta.

– Joskus kävi niin, että menin aamuvuoroon. Iltavuorolaisen piti tulla mutta häntä ei näkynyt eikä kuulunut. Sitten tein töitä niin kauan kun iltavuorolainen ilmestyi, jos ilmestyi. Tai sitten tehtiin se pitkä päivä, Piipponen kertoo.

– Mun mielestäni mikään duuni ei ole paskaduunia – se on ihan omasta asenteesta kiinni. Miten itse arvotat sen sun työsi, hän sanoo.

Lisää aiheesta 45 minuuttia -ohjelmassa MTV3:lla kello 20.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.