Siirtolaiskaravaanin tulikuuma taival on reilun tuhannen kilometrin päässä Yhdysvaltojen rajasta – "Mitä tahansa tapahtuukin, en voi palata"

Uusi karavaani matkaan El Salvadorista 2:01

Meksikossa matkaavan siirtolaiskaravaanin kärkipää on reilun tuhannen kilometrin päässä Yhdysvaltain rajalta. Samaan aikaan El Salvadorista on lähtenyt liikkeelle satoja uusia siirtolaisia.

Yhdysvaltain rajalla tulijoita vastassa ovat sotilaat, jotka eivät maan puolustusministerin mukaan ole paikalla pelkkänä pelotteena.

– Tuki, jota annamme, on käytännön tukea, joka perustuu Tulli- ja rajavartiolaitoksen edustajan pyyntöön. Ja me emme järjestä mitään näytöksiä tässä yksikössä, puolustusministeri Jim Mattis sanoo.

Marssi ottaa koville

Siirtolaisten kärkipää marssii suurin piirtein Juchitanin kaupungin tietämillä Meksikossa reilun tuhannen kilometrin päässä Yhdysvalloista. Karavaanien kulku on hidasta, sillä kävely paikoin tulikuumalla asfaltilla syö voimat ja polttaa jalkapohjat.

– Suurin ongelma ovat vauriot jalkoihin, koska he kävelevät niin paljon. Heille tulee haavoja ja auringon kuumentama asfaltti polttaa jalat, kertoi vapaaehtoinen sairaanhoitaja Maria Gomez.

Presidentti Donald Trump on päättänyt pysäyttää karavaanin ja romuttanee kohta myös syntymäoikeuden Yhdysvaltain kansalaisuuteen. 16-vuotias siirtolainen Hondurasista kertoo, että takaisin palaaminen ei silti tule kysymykseenkään.

– Mitä tahansa tapahtuukin, en voi palata Hondurasiin. Siellä joudun roistojengin tappamaksi, sanoo Bryan Sauceda.

Lue myös:

    Uusimmat