MTV Uutiset Meksikon rajalla: Siirtolaisten määrä kasvaa – viime kuussa lähes 20 000 lasta pyrki yksin Yhdysvaltoihin

2:04
Yhdysvaltain rajavartiosto kamppailee kasvavan siirtolaismäärän kanssa Meskikon vastaisella rajalla – katso raportti Meksikon rajalta.

Yhdysvaltain rajavartiosto raportoi kasvavasta siirtolaismäärästä Meksikon vastaisella rajalla. Pelkästään viime kuussa noin 170 000 tulijaa pidätettiin rajalla ja heistä lähes 20 000 oli yksin rajalle saapuvia lapsia. Presidentti Joe Biden saa arvostelua siirtolaistilanteen hoidosta kummastakin puolueesta.

Hondurasista Yhdysvaltoihin tulleelle Valerielle ei meinaa löytyä sopivan kokoisia kenkiä rajakaupunkiin Brownsvilleen perustetusta avustuspisteestä.

Neljävuotias turvapaikanhakija teki pitkän matkan äitinsä kanssa ja he jäävät Yhdysvaltoihin odottamaan turvapaikkapäätöstä.

Minkälaista elämä on kotimaassasi?

– Elämä on vaikeaa jatkuvan rikollisuuden vuoksi. Ympärillä vain hyökätään, ryöstellään ja tapetaan. Mitään ei voi tehdä, koska rikolliset vievät kaiken, Valerien äiti, Loany, kertoo MTV Uutisille.

Kun Kristian aloitti pakomatkansa viime kuussa, hänellä oli vierellä vielä kaksi vanhempaa. Kaksivuotiaan äiti jäi kuitenkin vaaralliselle matkalle.

– Lähdimme, koska hallintomme on niin korruptoitunut ja tulva tuhosi kotimme. Meillä ei ollut paikkaa missä asua, eikä paikkaa minne mennä. Hänen äitinsä käveli meidän kanssamme, mutta katosi ennen rajanylitystä. Tulimme tänne etsimään toivoa, Kristianin isä Maino kertoo.

Köyhyyttä pakoon

Tulijat pakenevat pääosin köyhyyttä ja väkivaltaa. Salakuljettajat levittävät myös valheita siitä, että Bidenin hallinto vastaanottaisi kenet tahansa. Sekin on rohkaissut yrittämään.

– Raja ei ole auki. Tulijoiden täytyy löytää rajavartio ja ilmoittautua heille turvapaikanhakijoiksi. Suurin osa kuitenkin käännytetään Meksikoon. Alaikäiset lapset saavat jäädä ja joskus myös heidän mukana tulevat vanhemmat, vapaaehtoisena ruokaa turvapaikanhakijoille jakava Tom Cartwrightkertoo.

“Haluan auttaa heitä niin paljon kuin voin”

Yhdysvaltain rajavartioston raportoimat rajanylitysluvut ovat korkeimpia kahteenkymmeneen vuoteen. Etelä-Texasin rajavartioston ylläpitämät väliaikaismajoitukset ovat olleet täynnä ja lapset elävät ankeissa olosuhteissa.

Väliaikaismajoituksissa lapset ja perheet odottavat päätöstä, saavatko he jäädä Yhdysvaltoihin anomaan turvapaikkaa.

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla on ollut liikennettä ennenkin, mutta tämän vuoden alaikäisten määrä on ollut poikkeuksellinen. Toukokuun loppuun mennessä viranomaiset arvioivat yksin saapuvien alaikäisten määrän nousevan yli 35 000:een.

Paikalliset vapaaehtoisjärjestöt ovatkin kerääntyneet yhteen ja perustaneet erilaisia avustuspisteitä rajakaupunkeihin niin Texasin Brownsvilleen ja Meksikon Matamorosiin.

– Itsekin äitinä, isoäitinä ja opettajana minulla on tarve auttaa, kun näen lapsia, jotka saapuvat niin likaisina, usein ilman kenkiä. Haluan yrittää auttaa heitä niin paljon kuin voin, hyväntekeväisyysjärjestö Team Brownsvillen perustaja Andrea Rudnikkertoo.

– En osaa kuvitella raskaampaa päätöstä, mikä väkivaltaa pakenevilla vanhemmilla sillä hetkellä on, kun he ymmärtävät, että he eivät pääse Yhdysvaltoihin, mutta heidän lapsensa voivat päästä. Heidän vaihtoehtonsa ovat joko pitää lapset luonaan tai antaa heille parempi tulevaisuus ja elämä, Cartwright sanoo.

Biden saa arvostelua rajaseudun tilanteesta kummastakin puolueesta. Biden on nimittänut varapresidentti Kamala Harrisin tilanteen johtoon ja Harris aikookin matkata neuvotteluihin Meksikoon ja Guetemalaan lähiaikoina.

Meksiko ja Keski-Amerikan maat ovat luvanneet lisätä turvallisuusjoukkoja estääkseen siirtolaisten matkaa. Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat linjausta, sillä sen pelätään lisäävän siirtolaisten ottamia riskejä entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja