"Siinä on kirjan paikka" – Kalle Rovanperän poikkeuksellisen nousun taustalta paljastuu huipputärkeä tekijä

Tähtikuskit kuvailivat Kalle Rovanperää yhdellä sanalla – Thierry Neuvillen vastaus huvittaa 0:53
Tähtikuskit kuvailivat Kalle Rovanperää yhdellä sanalla – Thierry Neuvillen vastaus huvittaa

Kalle Rovanperä on viime vuosina murskannut rallin MM-sarjan nuoruusennätyksiä. Lajipiireissä sitä osattiin Rovanperän lahjakkuuden tuntien toki odottaakin, mutta urheilussa mikään ei tunnetusti ole itsestään selvää.

Pääkuvan video: Tähtikuskit kuvailivat Kalle Rovanperää yhdellä sanalla – Thierry Neuvillen vastaus räjäytti pankin. 

Rovanperä ajoi ensimmäisen MM-rallinsa lokakuussa 2017, ja päivälleen kuusi vuotta tuon kilpailun jälkeen hän varmisti uransa toisen maailmanmestaruuden.

Kuuden viime vuoden aikana Rovanperästä on tullut MM-sarjassa nuorin pisteitä saavuttanut, palkintokorokkeelle yltänyt, kilpailua johtanut, kilpailun voittanut, MM-sarjaa johtanut sekä maailmanmestaruuden ja kaksikin voittanut kuljettaja.

Nuorimman maailmanmestarin tittelin Rovanperä vei Colin McRaelta viiden vuoden erolla (22–27) ja nuorimman kaksinkertaisen maailmanmestarin tittelin Juha Kankkuselta samanlaisella erolla (23–28).

MTV Urheilun asiantuntija Jari Ketomaa ohjaa onnittelut Rovanperän saavutuksista ennen muuta tietysti miehelle itselleen, mutta myös tämän kotijoukoille, Harri-isälle ja Tiina-äidille, jotka olivat sunnuntaina ottamassa kaksinkertaista maailmanmestaria vastaan viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Pakko nostaa hieno yksityiskohta, minkä on pakko liittyä jollain tavalla kotikasvatukseen. Ralli on useamman päivän mittainen tapahtuma. Viikko pitää pystyä keskittymään. Pitää olla hirmuisen sinut jo nuoressa iässä, lähteä maapallon toiselle puolelle ja pystyä tekemään omia päätöksiä koko ajan.

– Kallea on pystytty kasvattamaan lajiin nuoresta lähtien ja uskallettu potkaista omilleen. Ei ole tungettu vastauksia eteen, vaan hän on joutunut itse niitä kaivamaan heti uran alusta lähtien esimerkiksi auton säädöissä tai rengasvalinnoissa. Siellä on taustalla kyllä oltu olemassa, mutta on saatu se tietotaso, mikä on 30-vuotiaalla kaverilla, nostettua jo 22-vuotiaalle. Siinä on Harri ja Tiina Rovanperällä kirjan paikka, että kuinka tällainen tehdään.

Ketomaan asiantuntijakollega Riku Tahko huomauttaa, että vaikka Rovanperä on jo nuorena aloitetun ajoharjoittelun ja kilpailemisen vuoksi huomattavasti ikäistään kokeneempi ralliautoilija, nykypäivänä nuorilla kuljettajilla on yleisestikin aiempaa enemmän työkaluja kehittää itseään kohti huippua.

– Tämä maailma mahdollistaa tiedonhankinnan niin paljon paremmin kuin ennen. Dataa pystytään ajamaan kuljettajaan ja kuljettajakaksikkoon paljon aiempaa enemmän, jotta pystytään tekemään se duuni aikaisemmin.

Itsestäänselvyyksistä ei tässäkään toki ole kyse.

– Totta kai kuljettajan pitää myös ottaa se data ja pystyä sitä hyödyntämään.

Kalle Rovanperän uran menestysjana on poikkeuksellinen – "Kertoo jotain kotikasvatuksesta" 2:10
Kalle Rovanperän uran menestysjana on poikkeuksellinen – "Kertoo jotain kotikasvatuksesta"

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat