Sihvonen: Toinen Jalosista isolta takamatkalta Leijonien Tshekki-trilleriin – "Häntä sapetti suhteellisen voimakkaasti"

Tätä Jonne Virtanen haluaa nähdä Leijonilta kovassa Tshekki-ottelussa: ”Ruotsia vastaan siihen ei päästy” 1:59
Sihvonen ja Monsterimonni: Tätä Jonne Virtanen haluaa nähdä Leijonilta kovassa Tshekki-ottelussa: "Ruotsia vastaan siihen ei päästy."

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen ennakoi tiistai-illan Suomi-Tshekki -ottelua. Siinä käydään myös kahden menestysvalmentajan, Jukka Jalosen ja Kari Jalosen kädenvääntö. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Avausottelu Tshekki–Suomi pe 10.5. klo 21.20. Studio käyntiin jo klo 20.00!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Suomen, Ruotsin, Tshekin ja Yhdysvaltojen pelattua hieman ristiin omassa lohkossaan pelejä, on Leijonien alkulohkon viimeisessä pelissä Tshekkiä vastaan mukavasti panosta. Riippuen, miten päivän pelit menevät, Suomi voi sijoittua lohkossaan ensimmäiseksi, toiseksi tai kolmanneksi.

Olin aivan pöllämystynyt siitä, miten ja millä tavoin EHT:n Ruotsin harjoitusturnauksessa ennen MM-kisoja Kari Jalosen Tshekki suoriutui Leijonia vastaan upeasti. Tshekki löi Suomen imitoimalla suomalaisten pelitapaa, Meidän peliä.

Jäin odottamaan vesi kielellä, miten maailman paras pelitapa, Meidän peli, toimii suomalaisena vientituotteena Tshekin nimekkäässä ja MM-turnauksen mittaan vain vahvistuneessa joukkueessa. Onko toiminut? Ei ole, sanalla sanoen, ei ole toiminut ollenkaan. Jos sitä nyt sitten on Kari Jalosen puolelta edes yritetty. Jos on yritetty, surkeasti on mennyt.

Kari Jalonen on saanut joukkueensa pelaamaan Meidän peliä korkeintaan 33 prosenttia verrattuna Jukka Jalosen 90 prosenttiin. Tarkoitan noilla silmämääräisillä luvuilla, missä määrin Tshekki, missä määrin Suomi on pelannut ja onnistunut yhtälössä: mitä peli pyytää pelaamaan.

Juttu jatkuu videon alla. 

Mitä peli pyytää pelaamaan -yhtälö sisältää pulmia, pelatako: maalia yrittäen, tilaa voittaen, tilaa tehden, puolustusvalmiuden säilyttäen; maalin estäen, painetta antaen/riisto omalle joukkueelle, tilan voittamisen estäen ja hyökkäysvalmiuden säilyttäen.

Jukka Jalosen Leijonien 90 prosenttisesti oikeat pelitilannevalinnat ovat toki maailmanennätysluokkaa. Mutta olisin olettanut, että Kari Jalosen Tshekki pystyy parempaan, mitä nyt on nähty. Mutta heti kohta sanon, että kun sanon, että "olisin olettanut", oletin väärin, menin miinaan, tein ammattivirheen.

Tshekin onnistuminen Meidän pelissä EHT:lla oli jonkinlainen anomalia eli poikkeavuus, epäsäännöllisyys, sattuma ja suorastaan epänormaalius. Näyttäisi, ettei se ole toistettavissa.

Olisikin erikoista, jos Tshekki kykenisi matkimaan pelitapaa, jota Suomessa on työstetty hieman laskutavasta riippuen noin 15 vuotta. Eli jos Kari Jalonen aikoo lähteä Jukka Jalosen kanssa Meidän pelin hippasille, lähtee hän melkopuoleiselta takamatkalta kisaan mukaan.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kun Kari Jalosen Tshekki on paikoitellen pelannut hieman sinne päin Meidän peliä Nokia Areenassa Tampereella, se ei ole tullut luonnollisesti joukkueelta. Siinä on ollut aina varsin teennäinen maku.

Tshekin pakit eivät osaa rytmittää peliä hyökätessä samoin kuin Mikko Lehtonen, Sami Vatanen, Miro Heiskanen ja kumppanit osaavat. Ja, edelleen, Tshekin hyökkääjät eivät osaa samalla tavalla reagoida rytmittämiseen kuin Suomen hyökkääjät osaavat mukailla liikkeellään ja sijoittumisellaan omien pakkiensa pelitilannepäätöksiä.

Ja sittenkin, saa nähdä, miten käy. Voihan se olla niin, että Kari Jalonen saa juuri Suomea vastaan lähdettäessä perustelluksi pelaajilleen, miksi kannattaa pelata tilapäisesti erikoislätkää Leijonia vastaan. Mutta se on nähty, ettei Tshekki kykene Leijonat-imitaatioon koko turnauksen mitassa. Ja voihan olla, ettei se ole edes halunnut sitä.

Asetelma on äärimmäisen mielenkiintoinen ennen illan peliä. Molemmilla päävalmentajilla esikuntineen on käytössään nauha pelatusta EHT-ottelusta, jos siitä haluavat näyttää klippejä pelaajilleen. Kummassakin leirissä lisäksi tiedetään, miten tähän asti turnauksessa päivän vastustaja on pelannut.

Tunnen Jukka Jaloseni. Minulle jäi olo, että häntä sapetti suhteellisen voimakkaasti mainitun EHT-matsin kulku. Se ei saa toistua kotikisoissa oman miljoonayleisön vahtivan silmän alla, nähden.

Juttu jatkuu videon alla. 

Joka tapauksessa Leijonat saa vastaansa todella kovan Tshekin, siitä olen varma. Pelasi se mitä pelitapaa tahansa. Tshekki sai kosolti uskoa eilisestä USA-voitostaan, joka tosin ei ollut Tshekiltä kuitenkaan mitenkään erityisen hyvä peli. Voitto on kuitenkin voitto. Siellä marinoituneet NHL-vahvistukset juhlivat voittoa yllättävänkin näyttävästi.

Annetaan pelin näyttää. Nautitaan. Suomi-Tshekki. Ottelu on ladattu harvinaisen moninaisin mahdollisin ennakkokuluin. En tiedä, mitä tuleman pitää. Ja sellainen on mielenkiintoisin paras mahdollinen lähtökohta jääkiekko-ottelulle.

MM-ohjelma tiistaina:

A-lohko
12.20 Saksa-Sveitsi
16.20 Slovakia-Tanska
20.20 Kanada-Ranska

B-lohko
12.20 Ruotsi-Latvia
16.20 Yhdysvallat-Norja
20.20 Suomi-Tshekki (studio C Moressa jo 19.30)

Kaikki ottelut katsottavissa C Moressa! Leijonien peli myös MTV3-kanavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat