Petteri Sihvonen: Kiitos Kari Jalosen, Leijonat menetti kilpailuetunsa – käykö niin myös MM-kisoissa?

Video: Leijonat jäi Kari Jalosen Tshekin jalkoihin

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen odotti vesi kielellä, millaiseksi muodostui Suomen ja Tshekin ottelu, kun vastakkain olivat valmentajat Jalonen ja Jalonen – Jukka ja Kari.

Ai, ai, minulla meni oikein kylmät väreet, hyvä ettei kyynel kiertynyt silmäkulmasta, kun katselin Ruotsin EHT-turnauksen Suomen ja Tshekin välisen ottelun ensimmäistä erää.

Se oli puhtaasti Meidän peli vastaan Meidän peli. Ja perään koko ottelu samaa sävellajia.

Olen hengessäni pohtinut sitä, mitä Meidän peli olisi, jos sitä pelaisi Tshekki, Venäjä tai Kanada. Nyt siitä nähtiin osoitus, ja nähtäneen jatkossakin, kun Tshekin päävalmentajana operoi meille kaikille tuttu Kari Jalonen.

Jos nyt pelattu ottelu olisi pelattu ilman maatunnuksia, pelitavan osalta olisi ollut hyvin vaikea erottaa, kumpi oli Leijonat ja kumpi Tshekki.

Jos yritän listata eroja, ne ovat seuraavat:

Leijonat kykenee vielä aavistuksen verran paremmin suoriutumaan eri pelitilanteista. Tshekki taas joutuu miettimään pelaamista, mihin nähden sen suorittaminen oli hyvin tasokasta.

Kyse oli siitä, että Jukka Jalosen Leijonat on pelannut samaa pelitapaa jo 15 vuotta. Tshekille Kari Jalosen pelitapa on vielä täysin uusi.

Jos tutkiskelen signaaleja, missä Tshekki voi olla jopa Suomea parempi, ne näyttävät olevan tässä: Tshekin pelaajat ovat käsiltään todella taitavia. Heillä on valtava kyky syötellä kiekko paineen alta pois, vahvan kiekkokontrollin kera.

Lisäksi Tshekki pystyy varioimaan syöttöjen pituuksia ja haistamaan nopeiden vastahyökkäysten paikkoja. Tshekin pelaajat ovat luonteeltaan pelureita; he osaavat pelata peliä hyvin juonikkaasti.

Jos Tshekin kiekollisen pelaajan on pitänyt viimeisten 10 vuoden ajan taikoa itselleen syöttösuuntia, nyt tilanne on toinen. Kari Jalosen pelitavassa syöttösuuntia on kosolti auki.

Kova fakta on se, että Kari Jalosen Tshekki pelasi nyt Jukka Jalosen Suomea parempia viivelähtöjä, niin organisoinnin kuin toteutuksen puolesta. Tshekki pelasi sentterin kautta ja lähti alhaalta koko viisikon voimin.

Jalonen vastaan Jalonen, Tshekki vastaan Suomi, Meidän peli vastaan Meidän peli. Tukholmassa se johti siihen, että vaikka hyökkäyssommitelmat olivat puolin ja tosin hyvin oikeaoppisia, maalipaikat ovat kortilla.

Leijonien näkökulmasta katsottuna on todettava, että ensimmäistä kertaa 15 vuoteen Suomi ei saanut eikä saa maaottelussa kilpailuetua pelitavasta, kun vastassa on Kari Jalosen Tshekki. Leijonien pelaajat eivät pystyneet antamaan sen kummempia näyttöjä MM-kisoja ajatellen.

On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, että miten Kari Jalosen Tshekki onnistuu rakentamaan tarinaansa ja pelitapaansa MM-kisojen aikana. Ottelu Suomea vastaan oli valtava edistysaskel aiempaan nähden. Näkisin, että Tshekin ainoa sudenkuoppa liittyy kärsivällisyyteen. Miten pelaajat pystyvät kestämään jatkossa niitä hetkiä, kun kaikki ei sujukaan niin kuin tanssi. Pelitapa on uusi ja se saattaa olla altis pelaajien tuskastumiselle, jos tulos ei seuraa tekemistä.

Toinen oma lukunsa on se, että Tshekillä on nyt tukku NHL-pelaajia mukanaan. Sen pitäisi saada erittäin nopealla aikataululla pelitapansa kuosiin.

Minun papereissani Kari Jalosen Tshekki on nousemassa MM-kisojen mestarisuosikkien joukkoon. Vastaavasti Jukka Jalosen Leijonilla on pitkästä aikaa kova työ säilyttää asemansa maailman rankingin ykkösenä.

En ole ainakaan yhden Tshekki-pelin perustella ennustamassa Leijonille sen suurempia ongelmia kotikisoihin, vaikka on ihan luonnollista, että maailman johtavaa kiekkomaata vastaan yritetään etsiä erilaisia konsepteja, millä sitä pyritään horjuttamaan. Huippu-urheilun laki on se, että huipulla tuulee kovemmin.

Jalonen vastaan Jalonen meni nyt niin, että hieman taitavammat pelaajat saivat enemmän Meidän pelistä irti. Tshekille 3–1-voitto oli täysin ansaittu.

Oli hieno huomata, että Suomi sai 0–2-takaa-ajoasemasta hyvän kirin aikaiseksi. Petrus Palmun kavennusmaali läpiajosta oli upea. NHL-apu Joel Armia tarjosi siihen loistavan syötön.

On jännittävää odottaa, millainen peli Nokia Arenassa, 24.5.2022, alkulohkon viimeisessä kamppailussa odottaa, kun Jalonen kohtaa taas Jalosen. Puhumattakaan siitä, että joukkueet kohtaisivat vielä sen jälkeen.

Pidän erittäin hienona asiana sitä, että nuo kaksi maajoukkuetta pelaavat tällä hetkellä suomalaista pelitapaa.

Lue myös:

    Uusimmat