Sihvonen: Tällainen on Leijonien pelitapa

Jukka Jalonen on luotsannut Suomen jääkiekkomaajoukkueen kahteen eri otteeseen maailmanmestariksi. Mutta miten nykypäivän Leijonat pelaa? Mistä Suomi saa kilpailuetua kansainvälisissä ympyröissä? MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen avaa, millainen on Leijonien pelitapa.

Jukka Jalosen toinen tuleminen Leijonien päävalmentajana oli kuin satukirjasta. Viime kevään MM-kisoissa Suomen nimetön ja selkeä altavastaajajoukkue kaatoi neljän päivän sisällä kolme NHL-tähtinippua.

SM-liigasta, Ruotsista, Sveitsistä, KHL:stä ja AHL:stä tulleet pelaajat uhkuivat pelirohkeutta, eivätkä he kumarrelleet isommille nimille.

Mutta miksi Suomen kollektiivi oli niin vahva, että se takasi mahdollisuudet hurjaan urotekoon?

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen käy läpi oleellisia pointteja Leijonien peliin liittyen.

Millainen on Leijonien tämän hetken pelitapa?

Sihvonen: Oleellisin juttu siinä on se, että Leijonat pelaa sitä, mitä ”peli pyytää”. Se tarkoittaa pelin virtauksien kannalta pelin rytmittämistä. Leijonat puolustaa välillä aggressiivisesti, käyden kiinni ja välillä taas vetäytyen. Toisinaan koko viisikko rynnistää hyökätessä pystyyn ja toisinaan joukot kerätään kasaan ja otetaan uusi vauhti alhaalta. Viimeksi mainittu esiintyy etenkin silloin, kun Leijonat vaihtaa viisikkoa pelaaja pelaajalta uuteen. Hyvä konsti tässä on ”piilottaa” kiekko oman maalin taakse turvaan.

Missä asioissa Suomella on pelitapaetu ja miten se syntyy?

Sihvonen: Suomen pelitapaetu syntyy ennen muuta siitä, että viisikon jokainen pelaaja osaa reagoida samoin ja nopeasti erilaisiin pelitilanteisiin. Se synnyttää pelin rytmiä täydentävää pelinopeutta, niin hyökätessä, puolustaessa kuin niiden taitekohdissa.

Millaisia pelaajia pelitapa vaatii sen optimaaliseen toteutukseen?

Sihvonen: Jalosen jääkiekko vaatii yksilöiltä ennen kaikkea terävää pelipäätä ja pelinymmärrystä. Se kutsuu puoleensa sopivaa epäitsekkyyttä ja joukkueelle pelaamista. Kolmas tärkeä seikka on kyky liikkua sekä kiekollisena että kiekottomana. Varsinkin kun Leijonat hyökkää nopeasti, mutta viisaasti.

Mikä Jalosen joukkojen nykypelaamisessa iskee silmään?

Sihvonen: Nykyään Leijonien pelissä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, saako pelaava viisikko synnytettyä hyökkäysalueella niin sanottuja pitkiä hyökkäyksiä. Niillä on osin korvattu muuta kiekkokontrollipelaamista, joka tapahtui ennen omalla puolustusalueella tai keskialueella.

Miten on mahdollista, että Suomi pelaa laadukasta jääkiekkoa käytännössä kahden jääharjoituksen jälkeen, samalla kun eri joukkueissa on jatkuvasti uusia pelaajia?

Sihvonen: Se johtuu muutamasta seikasta. Ensinnäkin Jalosen pelitapaviesti on selkeä, riittävän suuntaa antava, eikä liian yksityiskohtainen. Toiseksi Leijonien muutamat pelitapaharjoitteet, kera palaverien, vihkivät pelaajat nopeasti kartalle. Kolmanneksi; kyse on suomalaisen jääkiekkoilun jatkumosta, joka on 10 vuotta vanha nykymerkityksessään. Leijonat lähtee pelaamaan suomalaista Meidän peliä ”jaloslaisin” Total Hockey’n virityksin.

Lue myös:

    Uusimmat