Sihvonen: Rautakorven sulaminen on alkanut – "HPK on tullut Tapparan rinnalle"

Tappara voitti välieräsarjan kolmannen matsin jatkoerässä HPK:n maalein 3-2. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen analysoi pelin kulun.

Vuosi sitten keväällä Kärppien Mikko Mannerin valmennustiimi kuljetti pahemman kerran Tapparan Jukka Rautakorven valmennustiimiä finaalisarjassa. Nyt saman tempun on tekemässä HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen apureineen Rautakorvelle.

Rautakorvesta näyttäisi kuorituvan aina ja uudestaan esiin se Rautakorpi, jolle pudotuspelijääkiekko on ennen muuta taistelua, tunnetta ja kamppailemista. Kun Tappara hävisi HPK:lle Rinkelinmäellä sarjan edellisen pelin, oli se kuulemma aiheuttanut Tapparan leirissä tarpeen ”palaveerata”.

Kysyn vain: Miksi ihmeessä, miksi palaveerata sellaisen ottelun jälkeen, jossa joukkue pelaa varsin hyvin? Miksi tehdä numeroa turhasta asiasta? Olkoonkin, että me ulkopuoliset emme voi yhtään tietää, mistä ja mihin sävyyn palaverissa on puhuttu.

Jotenkin Rautakorvella ei taida hermo pitää. Muuta selitystä en keksi.

Aivan kuin Tapparan leirissä olisi autuaasti unohdettu, miten ja millä pelisuunnitelmalla tamperelaiset olivat aivan suvereeneja HPK:ta vastaan sarjan ensimmäisessä ottelussa Hakametsässä. Vaan mitä tekee Rautakorpi?

Hän lähtee luisteluttamaan viisikkojaan kaukalon päästä päähän sarjan kolmannessa ottelussa käsikynkkää HPK:n kanssa. Ei puhettakaan, että Tappara pitäisi pelivälinettä vallan välineenä. Toisin kuin ensimmäisessä pelissä, kolmannessa Tappara ei käytännössä pysäyttänyt hyökkäyksiin lähtöjään olenkaan. Ja sehän sopi Kerholle!

Kun kaukalossa peli virtaa suhteellisen nopeasti päästä päähän, se on kuin Pennasen ja hänen pelaajiensa toiveuni. Se mahdollistaa HPK:n tämän kauden vahvuuden: pelin pelaamisen joko tasavoimaisin tai jopa alivoimaisin hyökkäyksin vastustajan selustaan, mistä alkavat pitkät hyökkäysalueen hyökkäyspelaamiset.

Rautakorpi eroaa siinä edeltäjästään Jussi Tapolasta Tapparan päävalmentajana, ettei Rautakorpi osaa kehittää pudotuspelisarjojen sisällä joukkueensa pelaamista suhteessa vastustajaan. Se selittää Rautakorven nivaskan hopeisia mitaleja palkintokaapissa.

On ennen näkemätöntä, että HPK vei tiistaina nimiinsä kiekonhallintaprosentin lukemin 51-49. Asetelma tarkoittaa, että on pelattu nopeaa kiekkokontrollilätkää puolin ja toisin; mikä on HPK:n etu ja Tapparan häviö.

Juuri nyt Tappara voisi tietyin reunaehdoin pelata Kärppiä ja jopa HIFK:ta vastaan nopeaa kiekkokontrollijääkiekkoa, mutta Kerho vastaan se ei toimi. Ei olenkaan.

Tilanne on mielenkiintoinen. Kaikin pelillisin mittarein mitaten HPK on nyt tullut Tapparan rinnalle ja ohikin sekä Rinkelinmäellä että Hakametsässä. Torstain matsiin Kerho saa riveihinsä kokeneen puolustaja Arto Laatikaisen. Pidän hyvin mahdollisena, että silloin illalla Tappara saa taas istua pitkää palaveria matsin jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat