Sierra Leonen jalkapallonuorille oleskeluluvat

10 nuorta sierraleonelaisjalkapalloilijaa on saanut oleskeluluvan Suomessa. Perusteena on alaikäisyys, minkä vuoksi nuoria ei voida palauttaa kotimaahansa.

Suomesta turvapaikkaa hakeneet nuoret sierraleonelaiset jalkapalloilijat ovat saaneet oleskeluluvat.

Ulkomaalaisviraston mukaan nuorille ei ole myönnetty turvapaikkaa eikä suojelun tarpeeseen perustuvaa oleskelulupaa. He saivat kuitenkin oleskeluluvan, koska kyse oli alaikäisistä, ilman huoltajaa Suomeen tulleista hakijoista, joita kukaan ei sitoutunut ottamaan vastaan kotimaahansa.

Päätös koskee kymmentä nuorta, jotka tulivat Sierra Leonesta Suomeen elokuussa 2003 osallistuakseen jalkapalloilun MM-kisoihin.

Sierra Leonessa ei vastaanottajia

Sierra Leonesta yritettiin etsiä tahoja, jotka sitoutuisivat vastaanottamaan alaikäiset, koska alaikäisille kotimaassa täytyy aina olla joku, joka heistä huolehtii. Maan olot olivat ilmeisen sekavat, eikä pojille löytynyt vastaanottajaa, kertoo ulkomaalaisviraston viestintäpäällikkö Tarja-Riitta Nissinen.

Nissisen mukaan poikien asia käsiteltiin poikkeuksellisen nopeasti heidän alaikäisyytensä vuoksi. Turvapaikkahakemuksen keskimääräinen käsittelyaika oli viime vuonna 11 kuukautta, mutta poikien asiassa päätös tehtiin viidessä kuukaudessa. Suurimman osan ajasta vei vastaanottajatahojen selvittäminen Sierra Leonesta.

Pojille myönnetty oleskelulupa on tavan mukaisesti vuoden mittainen. Ensimmäiset oleskeluluvat ovat aina määräaikaisia, pysyvän luvan voi saada vasta kahden vuoden maassa oleskelun jälkeen.

Peliluvat tavoitteena ensi kaudelle

Kontiolahtelaisen Lehmon Pallon viimevuotinen joukkueenjohtaja Ilpo Antikainen sanoo, että oleskeluluvan saaminen antaa sierraleonelaisnuorille mahdollisuuden pelilupien anomiseen. He yrittävät anoa pelilupia, mutta siinä ratkaisee lopulta Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n kanta.
Antikainen luopui joukkueenjohtajan tehtävistä työkiireidensä vuoksi, mutta pitää edelleen yhteyttä pakolaisryhmään.

Lehmon Pallo nousi viime kaudella 3. divisioonasta 2. divisioonaan. Sarjanousu oli Antikaisen mukaan pitkälti sierraleonelaisten ansiota, vaikka he eivät saaneet pelata joukkueessa. He toivat kuitenkin harjoituksiin sellaista vipinää, että nousu onnistui.

Pakolaisryhmä sijoittui viime elokuussa vastaanottokeskukseen Kontiolahdelle. Jalkapalloilijat tulivat heti mukaan paikallisen seuran harjoituksiin. Talvella tilanpuutteen takia osa pojista on osallistunut Joensuussa Jipon harjoituksiin. He kävivät antamassa myös näytteet taidoistaan Kuopion Palloseuralle.

Antikainen korostaa, että koulunkäynti on talvella nuorten pääurakka. Heillä on oma opettaja ja kymmenen pojan luokka Kontiolahden yläasteella. Ryhmä on ottanut koulutyön hyvin tunnollisesti. Muutenkin he ovat eläneet mallikelpoisesti. He ovat nopeasti oppineet ymmärtämään suomea ja osa puhuukin sitä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 01.02.2004)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja