Mainos

Siepattu suomalaisnainen pyytää apua videolla – Atte Kaleva: "Hän on elossa ja se on hyvä uutinen"

2:07

Afganistanissa keväällä kaapatusta suomalaisnaisesta on julkaistu video Facebookissa. Nainen pyytää videolla rahallista apua kristilliseltä yhteisöltä, jotta hänet vapautettaisiin. Naisen mukaan jotain hyvin pahaa tapahtuu, ellei sieppaaja saa pyytämäänsä rahasummaa.

Suomalainen avustustyöntekijä siepattiin Kabulissa toukokuussa. Iskussa kuoli saksalaisnainen ja afganistanilainen vartija. Suomalaisnainen työskenteli ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä.

Naisen etsinnät eivät ole tuottaneet tulosta, mutta nyt sosiaalisessa mediassa on julkaistu video, jossa nainen pyytää apua. Hän pyytää kristillistä yhteisöä auttamaan antamalla sieppaajalle rahaa, jotta hänet vapautettaisiin.

Jihadismitutkija ja itsekin kaappauksen kokenut Atte Kaleva pitää videota hyvänä merkkinä.

– Tämä on aika selkeä "proof of life" -video. Osoitetaan se, että jos jonkinlaiset neuvottelut ovat käynnissä, niin tämä taho, joka neuvotteluja hoitaa, että heillä todella on kyseinen nainen hallussaan. Ja toiseksi osoitetaan se, että hän on elossa, mikä on hyvä uutinen, toteaa Kaleva.

Nainen sanoo videolla, että hänelle tapahtuu jotain hyvin pahaa, jos rahaa ei tule.

– Tämä on se dilemma, mitä aina joutuu pohtimaan, että kannattaako lunnaita maksaa vai ei. Tottakai voidaan sanoa, että se ruokkii lisää laitonta toimintaa, mutta toisaalta naisen henkikin on hyvin arvokas, huomauttaa Kaleva.

Suomen ulkoministeriö on pyytänyt, ettei mitään sieppaukseen liittyvää materiaalia levitetä julkisuudessa, koska kaikki julkisuus vaarantaa siepatun hengen.

– On se mahdollista, jos sieppaajat eivät tarkkaan tiedä, kuka heillä on siinä kaapattuna. Jos he kokevat, että kohde on arvokkaampi tai vihamielisempi islamille, niin silloin se saattaa jopa vaarantaa tämän kaapatun hengen. Usein videon tarkoitus on kauhun lietsonta - ei tosin ehkä tässä tapauksessa - ja silloin se julkisuus pelaa ikään kuin kaappaajan pussiin, pohtii Kaleva.

Ulkoministeriö kommentoi asiaa tiedotteella. Siinä ulkoministeri Timo Soini tuomitsee sieppauksen ja vaatii siepatun välitöntä vapauttamista.

Videolla puhutaan yhdestä sieppaajasta, mutta Kalevan mukaan tieto ei välttämättä ole luotettava.

– Selvää on se, että tuskin tässä yksittäinen henkilö tämän takana on. Kyllä täytyy olla isompi organisaatio tai isompi joukko, joka on tätä tehnyt. Ehkä tälle naiselle on näyttäytynyt vain yksi henkilö siellä. Se on tietysti mahdollista.

Sieppaukset ovat levottomassa Afganistanissa arkipäivää ja niiden takana voi olla niin ääri-islamisteja kuin tavallisia rikollisjärjestöjäkin. Pelkkä rahavaatimus viittaa siihen, ettei sieppaajilla olisi muita tavoitteita.

Kaleva uskoo, että siepattu nainen saadaan vapautettua.

– Yleensä sieppaukset ovat päättyneet onnellisesti jopa Afganistanissa. Kyllä hän näytti melko hyvävoimaiselta tuossa videolla. Sinänsä näyttää aika hyvältä. Olen aika luottavainen tässä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.