Mainos

Sienisadosta tulossa viimevuotista parempi

Etelä- ja Keski-Suomessa kannattaa jo lähteä sienestämään, sillä kanttarelleja ja herkkutatteja lymyää metsissä runsaasti. Pohjois-Suomessa koko sienikausi saattaa kuitenkin jäädä lyhyeksi ja anniltaan huonoksi.

Varhaissienisato lupaa tämän vuoden sienikaudesta parempaa kuin viime vuonna, jolloin hellekesä jätti sadon erittäin niukaksi. Metsäntutkimuslaitoksen valtakunnalliseen seurantaan on tällä viikolla kerääntynyt runsaasti havaintoja erityisesti kanttarelleista ja herkkutateista.

-Esiintymiä on aina Pohjois-Karjalan korkeudella asti, ja paikoin eteläisessä Suomessa sato vaikuttaa jo keskimääräistä runsaammalta. Ainoastaan Pohjois-Suomesta ja Lapin läänistä ilmoituksia on tullut vähän, sanoo vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitoksesta. Vaikka sienirunsainta maankolkkaa ei oikeastaan voi nimetä, lymyää sieni yleensä lajinsa suhteen tyypillisellä kasvupaikalla. Suomalaisten suosikki kanttarelli kasvaa tavallisesti koivumetsikössä. Herkkutatteja taas löytyy helpoiten kuusimetsistä. Männikkössäkään samoileva ei aina sienettä jää, sillä mäntyjen juurilla kasvaa esimerkiksi männynherkkutatteja.

Pääsato elokuussa

Kosteus on sienisadon kehittymisen kannalta oleellisin tekijä, ja sadetta on tänä vuonna pitkin kesääkin riittänyt. Sademäärissä on kuitenkin ollut suuria paikallisia vaihteluja, joten tarkan sieniennusteen tekeminen on vaikeaa. -Naapuruskuntien kesken tilanne voi vielä vaihdella niin, että toisessa on huippusato ja toisessa tuskin mitään. Sienien pääsato valmistunee kuitenkin koko maassa elokuun alkuviikkoina, Salo arvioi.

Parin viikon sisällä metsistä pitäisi tavata myös haperoita ja rouskuja. Syksymmällä esiin nousevat mm. lampaankääpä, musta torvisieni ja suppilovahvero. -Voi olla, että sienikausi jää tänä vuonna tavanomaista lyhyemmäksi, sillä nyt ollaan jo kolme viikkoa myöhässä vuoden 1998 huippusadon valmistumisesta. Erityisesti pohjoisessa kausi voi loppua lyhyeen, jos yöpakkaset tulevat varhain, Salo jatkaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.