Mainos

Shostakovitshin sävellyksellä hurja historia

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla torstaina kerrottuun tietoon venäläisen säveltäjän Dmitri Shostakovitshin ennen julkaisemattomasta sävellyksestä liittyy suomalaisittain järisyttävä tausta. Nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan Shostakovitsh sävelsi teoksensa Moskovan kulttuuriministeriön käskystä. Teos oli tarkoitettu esitettäväksi Suomen valloittamisen jälkeen voitonjuhlassa Helsingissä.

Lähteen mukaan Shostakovitsh ei uskaltanut kieltäytyä sävellystilauksesta, koska pelkäsi Stalinin vainojen ulottuvan häneen. Säveltäjää olisi saattanut odottaa kuolema tai karkoitus Siperiaan. Shostakovitsh ei ollut kommunistipuolueen jäsen.

Teoksen ensiesitystä on tiettävästi aiemmin tarjottu esitettäväksi Mikkelissä. Kapellimestari Valeri Gergijev oli kuitenkin kieltäytynyt esittämästä teosta sen taustan takia. Lähteen mukaan teoksen tausta on myös Suomessa tiedossa tietyissä musiikkipiireissä.

Lähteen mukaan teos ei myöskään ole löytynyt Shostakovitshin omasta arkistosta niin kuin aiemmin on väitetty. Väitteen mukaan säveltäjä itse olisi hävittänyt teoksen sodan jälkeen. Moskovan kulttuuriministeriöllä on kuitenkin ollut hallussaan teoksesta oma kopio, jonka tutkijat ovat löytäneet nyt arkistojen avautumisen jälkeen.

Väite teoksen taustasta esitettiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien johtokunnan puheenjohtajalle Viljo S. Määttälälle. Kertoja halusi puolustaa Kaustisen mainetta suomalaisen kansallisen kulttuurin keskuksena. Lisäksi hän perusteli paljastustaan sillä, että esimerkiksi Viljo S. Määttälä on itse osallistunut jatkosotaan. Kertoja halusi avata teoksen taustan ennen kuin se ehditään esittää ja paheksui esityssuunnitelmaa.

Shostakovitshin vuonna 1939 säveltämä teos löytyi hiljattain ja erinäisten vaiheiden jälkeen sen maailman ensiesitys sovittiin Kaustisen Kansantaiteenkeskukseen 1.9.2001.

Teoksen taustan paljastuminen ei tule vaikuttamaan sen maailman ensiesitykseen Kaustisella. Teoksen ensiesittää Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri Juha Kankaan johdolla. Konsertin yhteyteen on suunniteltu järjestettäväksi keskustelutilaisuus teoksen taustaan liittyvistä asioista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.