Putinin aika loppuu "yllättäen ja odottamatta – vain ajan kysymys", väittää oppositiopoliitikko WP:ssa

Poliittinen muutos tapahtuu Venäjällä aina yllättäen, kirjoittaa venäläinen oppositiovaikuttaja Vladimir Kara-Murza Washington Postissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Myös presidentti Vladimir Putinin yli 20 vuotta kestänyt valtakausi tulee päättymään "yllättäen ja odottamatta", Kara-Murza väittää.

Väitettään Kara-Murza tukee toteamalla, etteivät aikalaiset nähneet ennakolta sen enempää tsaarin Venäjän romahtamista, bolsevikkivallankumousta kuin Neuvostoliiton hajoamistakaan.

– Seuraavalla kerralla muutos tapahtuu tismalleen samalla tavalla, yllättäen ja odottamatta. Kukaan meistä ei tiedä tarkkaa hetkeä ja olosuhteita, mutta se tapahtuu ennustettavissa olevan tulevaisuuden aikana, Kara-Murza kirjoittaa.

Valtaistuimeltaan keikahtamisesta Putin voi syyttää vain itseään, Kara-Murza vihjaa.

– Muutoksiin johtanut tapahtumasarja alkoi helmikuussa 2022. Se on vain ajan kysymys.

Kara-Murza pidätettiin huhtikuussa 2022, kun hän kritisoi Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Washington Post pitää todennäköisenä, että Kara-Murza on siirretty Siperiaan kärsimään 25 vuoden tuomiotaan. Syyskuussa venäläisviranomaiset sanoivat, ettei Kara-Murza ole enää Moskovassa. 

Yhdysvaltalaislehden julkaisema mielipidekirjoitus on käännös Kara-Murzan venäjänkielisestä tekstistä, jonka hän kirjoitti ennen kuin hänet siirrettiin Moskovasta.

Kun Putinin kausi päättyy, täytyy Venäjän demokraattisten voimien olla valmiina toimimaan, Kara-Murza sanoo. Nyky-Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin ja muut 1990-luvun alun venäläisjohtajat eivät Kara-Murzan mukaan olleet valmiita hautaamaan Neuvostoliiton perintöä.

– Tie todelliseen uudistumiseen oli Venäjällä auki vuosina 1991 ja 1992. Yhteiskunta oli siihen valmis, Kara-Murza kirjoittaa.

– Venäjä ei koskaan käsitellyt Neuvostoliiton hirviömäisiä rikoksia moraalisesti tai laillisesti. Jos emme ymmärrä, tuomitse ja rankaise pahuutta, se palaa varmasti, hän jatkaa.

Kara-Murzan mukaan vain kohtaamalla ja tuomitsemalla Putinin hallinnon Ukrainassa tekemät rikokset, voi uusi Venäjä todella vapauttaa itsensä menneisyydestä.

– Tämä varmistaa, että Venäjä voi lopultakin välttää putoamisen samaan vanhaan noidankehään. Siten seuraavan sukupolven venäläispoliitikkojen ei tarvitsisi taas käydä samoja vanhoja keskusteluja Vladimirin työleirin ja Moskovan vankilan välillä.

– Uskon, että pystymme siihen.

Lue myös:

    Uusimmat