Shinzo Aben ampuja halusi käyttää pommia – Japanin parlamenttivaalit saattavat muuttaa pasifistista perustuslakia

Aben ampujaa viedään autoon, parlamenttivaalit Japanissa 1:02
Shinzo Aben murhasta epäilty ampuja on kertonut halunneensa käyttää pommia ex-pääministerin tappamiseen. Perjantainen murha kampanjatilaisuudessa on järkyttänyt ja varjostanut parlamenttivaaleja.

Japanin parlamentin ylähuoneen vaaleja varjostaa ex-pääministerin murha. 

Japanissa on tänään äänestetty parlamentin ylähuoneen vaaleissa. Kaikkiaan 245-paikkaisen ylähuoneen edustajista hieman yli puolet valitaan sunnuntain vaaleissa. Ylähuoneeseen edustajat valitaan kuudeksi vuodeksi kerrallaan.

Vaaleja varjostaa entisen pääministeri Shinzo Aben kuolema. Abe ammuttiin perjantaina paikallista aikaa vaalitapahtumassa. Tapahtuman on uskottu antavan myötätuntoääniä Aben edustamalle valtapuolue LDP:lle, ja vaalivoiton pönkittävän nykyisen pääministeri Fumio Kishidan asemaa. 

Ylläolevalla videolla näkyy, miten 41-vuotiasta ampujaa Tetsuya Yamagamia viedään syyttäjälle, sekä äänestyspaikkoja Tokiossa. Japanilaismedioissa on tänään kerrottu, että ampuja olisi halunnut käyttää pommia Aben tappamiseen.

Muuttuuko historiallinen perustuslaki?

LDP:n ja sen kumppanipuolue Komeiton muodostama koalitio ajaa muun muassa ydinvoiman käytön jatkamista: suurin osa Japanin 54 ydinreaktorista on ollut poissa käytöstä vuoden 2011 Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen.

Koalition tärkeimpiä pyrkimyksiä on muuttaa Japanin vuonna 1946 kirjoitettua perustuslakia, johon ei ole sittemmin kajottu. Perustuslakia pidetään pasifistisena, sillä se muun muassa rajoittaa asevoimien kokoa 100 000 sotilaaseen, eikä salli sotajoukkojen lähettämistä ulkomaille.

Perustuslain muutos voidaan tuoda parlamentin äänestykseen, mikäli se saa kahden kolmasosan enemmistön. Valtakoalition lisäksi myös kaksi muuta puoluetta ajaa perustuslain muutosta. 

Japanin naapurimaat Kiina ja Etelä-Korea ovat jyrkästi Japanin sotajoukkojen kasvattamista vastaan. Maat joutuivat Japanin joukkojen miehittämiksi toisessa maailmansodassa, ja Japani teki kummankin alueella räikeitä sotarikoksia. Ex-pääministeri Abe ajoi kaudellaan Japanin sotilaallista vahvistamista, mikä tulehdutti maiden välejä.

Talous huolettaa 

Japanissa äänestysaktiivisuus on perinteisesti ollut pieni, joskin Aben murha juuri ennen vaaleja nosti mahdollisesti hieman äänestysprosenttia. Asahi Shimbunin mukaan äänestysaktiivisuus oli kahta tuntia ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista 27,38 prosenttia, mikä on 0,08 prosenttia enemmän kuin kolme vuotta aiemmin.

Mielipidemittauksissa on käynyt ilmi, että tärkeimpiä kansalaisia huolettavia tekijöitä ovat talouden epävarmuus, inflaatio sekä turvallisuushuolet. 

Vaalien ei silti yleisesti uskota muuttavan paljoa. Vaalien voittaja LDP on ollut vallassa lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1955, tosin esimerkiksi vuosina 2009-2012 valtaa piti hetken Demokraattinen puolue. 

Lue myös:

    Uusimmat