Mainos

Shevardnadze voitti Georgian vaalit

Istuva presidentti Eduard Shevardnadze, 72, voitti Georgian eiliset presidentinvaalit.

Eduard Shevardnadze


Shevardnadze sai maanvyörymävoiton, mutta hänen pahin kilpakumppaninsa väitti voittoa vilpilliseksi. Kun lähes 100 prosenttia äänistä oli laskettu, Shevardnadze oli saanut niistä 80 prosenttia.

Toiseksi eniten ääniä eli 17 prosenttia oli saamassa Dzhumber Patiashvili, entinen kommunistijohtaja hänkin.
Neljän muun presidenttiehdokkaan äänisaalis oli kullakin prosentin luokkaa. Vaikka Shevardnadzen voitto oli selvä, useat poliittiset tarkkailijat ja tavalliset georgialaiset suhtautuivat epäillen voiton suuruuteen. Patiashvili syytti Shevardnadzea vaalivilpistä.

-Voiton suuruus hämmästyttää. On vaikea uskoa, että kaiken pahan keskellä hän (Shevardnadze) on suositumpi kuin viisi vuotta sitten, sanoi yksi ulkomainen Georgia-tarkkailija.

Shevardnadze itse sanoi, ettei hänelle ollut tullut tietoja laajasta vilpistä.

-On vaikea kuvitella edes kehittyneissä maissa vaaleja, joissa kaikki tapahtuisi aivan sääntöjen mukaisesti. En pidä mahdottomana, että yksittäisiä poikkeamia on ollut, mutta jos jotakin vakavaa olisi tapahtunut, olisin saanut siitä tiedon, Shevardnadze vakuutti.

Shevardnadze voitti Patiashvilin viisi vuotta sitten luvuin 74-19, mutta monet tarkkailijat olivat ennustaneet tällä kertaa tasaisempaa kamppailua. Georgialaisten elinolot eivät ole juurikaan kohentuneet kuluneiden viiden vuoden aikana. Myös kiistat Georgian ja siitä eroamaan pyrkivien Abhasian ja Etelä-Ossetian kesken ovat jatkuneet.

Shevardnadze on luvannut liittää nämä alueet jälleen hallituksen määräysvallan alle. Shevardnadze oli Georgian kommunistisen puolueen puoluejohtaja 1972-85, minkä jälkeen hän siirtyi Neuvostoliiton ulkoministeriksi.

Patiashvili seurasi Shevardnadzea Georgian puoluejohtajana. Äänestämässä kävi 70 prosenttia 3,1 miljoonasta äänioikeutetusta. Vaaleja oli tarkkailemassa 150 vaalitarkkailijaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöstä Etyjistä ja tuhansia georgialaisia tarkkailijoita.
(STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.