Mainos

Shevardnadze varoitti liioittelemasta Nato-kiistaa

Georgian presidentti Eduard Shevardnadze varoitti tänään "dramatisoimasta" puolustusliitto Naton laajentumista koskevaa kiistaa.

Shevardnadze sanoi Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa olevansa vakuuttunut siitä, että Moskovan vastarinta on voitettavissa ja laajenemiseen on löydettävissä ratkaisu, joka ottaa huomioon Venäjän edut.

Shevardnadze torjui päättäväisesti Venäjän halun lukea Kaukasus omaksi vaikutuspiirikseen.
-Ei ole minkäänlaisia perusteita puhua tällaisesta monopolista, hän lausahti.
Venäjän hallitus korosti Naton pääsihteerin Javier Solanan Moskovan-vierailun yhteydessä Venäjän johtavaa roolia Kaukasuksella ja selitti, ettei Kaukasus kuulu Naton toiminta-alueeseen.

Ukrainan presidentille Leonid Kutshmalle Shevardnadze kertoi Georgian toivovan ennen kaikkea Euroopan unionin laajenemista itään.

-Ukrainasta ei saa tulla puskurivaltio, joka musertuu suurten väliin, Kutshma sanoi, kun puhuttiin Unkarin ja Puolan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Georgia ja Ukraina sopivat Shevardnadzen kaksipäiväisen vierailun aikana keskinäisten suhteidensa syventämisestä.

Molemmat presidentit vahvistivat odottavansa enemmän kahdenvälisistä suhteista kuin itsenäisten valtioiden yhteisön Ivyn puitteissa tapahtuvasta yhteistyöstä. Kutshma totesi monien Ivyn sopimusten jääneen pelkäksi paperiksi.

-Ivyn tulevaisuudesta ei päätetä Kiovassa vaan Moskovassa, Kutshma huomautti. Hän vakuutti Georgian olevan ensisijalla Ukrainan ulkosuhteissa. Tavoitteena on mm. kasvattaa huomattavasti 2,5 miljardin markan kauppavaihtoa.

Maat solmivat vierailun aikana kaikkiaan 15 sopimusta, jotka koskevat mm. tulli- ja rajavalvontakysymyksiä, laivareitin avaamista uudelleen Odessa ja Potin välille sekä Ukrainan osallistumista Kaspianmeren öljyn jalostukseen länsivientiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.