Shakin supertähdeltä häkellyttävä temppu ensimmäisen siirron jälkeen – skandaali lajin ympärillä syvenee: "En vain voi uskoa tätä"

Shakin suurmestari ja lajin ylivoimainen supertähti Magnus Carlsen kohautti maanantaina ottelussa Hans Niemannia vastaan. Norjalainen lopetti pelaamisen vain yhden siirron jälkeen ja käynnisti jälleen spekulaatiot 19-vuotiaan amerikkalaisvastustajaan kohdistuneista huijausepäilyistä.

Maailmanmestari Magnus Carlsen ja yhdysvaltalainen Hans Niemann kohtasivat maanantaina käynnissä olevassa shakin online-turnauksessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Carlsen oli hävinnyt Niemannille ottelun Sinquefield Cupissa aiemmin tässä kuussa St. Louisissa.

Carlsenin ratkaisu tappion jälkeen tuolloin oli vetäytyä koko turnauksesta. Julkisuuteen hän perusteli ratkaisuaan vain jalkapallovalmentaja José Mourinhon ikonisella lausunnolla ”jos puhun, olen pulassa”.

Turnauksesta lähtemisen uskotaan johtuneen siitä, että Carlsen epäili Niemannin huijanneen ottelussa algoritmia tai tietokonetta hyödyntämällä. Maailman paras blitz-pikashakin pelaaja Hikaru Nakamura uskoi Carlsenin lähteneen, koska "Niemann luultavasti huijasi".

19-vuotias Niemann kiisti tuolloin jyrkästi käyttäneensä mitään apuvälineitä ottelussaan, mutta myönsi myöhemmin huijanneensa aiemmin shakin verkkopeleissä 12- ja 16-vuotiaana.

– En ole koskaan huijannut shakkilaudan äärellä pelatussa ottelussa, Niemann vannoi ja kertoi katuvansa nuoruutensa hairahduksia.

Niemann lisäsi voivansa pelata vaikka alasti todistaakseen syyttömyyteensä.

"Tämä on ennennäkemätöntä"

Julkisuuskohun ja kutkuttavan edellisen lopputuloksen myötä odotukset maanantain kohtaamisessa olivat tapissa. Kaikkien yllätykseksi Carlsen kuitenkin lopetti ottelun heti ensimmäisen siirtonsa jälkeen. Mustilla nappuloilla pelannut 31-vuotias maailmanmestari siirsi hevosen ruutuun F6 ja poistui pelistä. Kaksi siirtoa valkoisillaan ehtinyt Niemann teki pian samoin.

Ottelua Chess24-sivustolle selostanut suurmestari Tania Sachdev oli täysin häkeltynyt Carlsenin luovuttamisesta.

– Hän vain sulki kameransa, ja siinä on kaikki, mitä tiedämme juuri nyt, Sachdev totesi.

– Tämä on ennennäkemätöntä. En vain voi uskoa sitä. Tapahtuiko tuo juuri?

Kumpikin pelaajista jatkoi turnausta maanantaina aikataulujensa mukaisesti, joten yleisen tulkinnan mukaan Carlsen yksinkertaisesti kieltäytyi pelaamasta Niemannia vastaan.

– Hän jatkaa pelaamista turnauksessa, mutta hän sanoo: "En aio pelata ottelua häntä vastaan". Se on erittäin iso kannanotto, Sachdev tuumaili.

Lue myös:

    Uusimmat