"Seurauksena voi olla kuolema": Nuoret virittävät mopoja hengenvaarallisella tavalla – tehot vastaavat jo moottoripyöriä, etujarruja poistettu kokonaan

Tästä tiedät, että mopo on viritetty 1:06
Katso videolta: Tästä äänestä tiedät, että mopo on viritetty.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo tiedotteessaan, että nuorten keskuudessa "mopojen virittämisenä" tunnettu ilmiö on saanut uudenlaiset mittasuhteet: Nyt mopoja muunnellaan niin, että ne voivat teholtaan vastata jo moottoripyörää.

– Mopojen pakoputkien rakenteita on esimerkiksi muutettu tai pakoputki on poistettu kokonaan. Myös mopon moottori on saatettu vaihtaa kokonaan toiseen voimakastehoisempaan moottoriin, tiedotteessa kerrotaan.

– Mopojen virittäminen on laitonta ja aiheuttaa häiriötä ja vaaraa niin mopon kuljettajalle itselleen kuin muille tienkäyttäjille. Pahimmassa tapauksessa nuori ei kykene hallitsemaan viritettyä mopoa ja seurauksena voi olla vakava loukkaantuminen tai kuolema, sanoo komisario Asko Sartanen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta. 

Mopoa ei ole suunniteltu koviin nopeuksiin

Viritetty mopo on liikenneturvallisuusriski, sillä mopon runkoa ei ole suunniteltu koviin nopeuksiin. Poliisin mukaan nuorilla ei myöskään yleensä ole kokemusta kovissa nopeuksissa ajamisesta.

– Huolestuttavaa kyllä, mopojen virityksen yhteydessä myös jarrujen toimintaa on saatettu muuttaa. Olemme törmänneet liikenteessä mopoihin, joiden etujarrut on saatettu poistaa kokonaan. Jos tapaamme vaarallisesti viritettyjä mopoja liikenteessä, voi nuori menettää ajo-oikeutensa eli hänet määrätään ajokieltoon, Sartanen jatkaa.

Pakoputken rakenteen muuttaminen vaikuttaa erittäin paljon myös moposta lähtevään ääneen ja poliisille tehdään paljon valituksia myös mopojen meluhaitoista.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että vanhemmilla ja huoltajilla on vastuu ja velvollisuus huolehtia siitä, että nuorille hankitut ajoneuvot ovat lakien ja asetusten mukaisia.

– Vanhemmilla on kyllä keinoja vaikuttaa lastensa mopoilla liikkumiseen ja estää myös mopojen virittäminen. Liikkumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi aikaisemmilla kotiintuloajoilla. Mopojen virittämistä taas pystyy valvomaan esimerkiksi niin, että on huoltajana tarkkana siitä millaisia lisävarusteita nuorelle ostetaan, Sartanen ohjeistaa.

Vanhemmat toimivat nuorelle hankitun mopon "katsastajina"

Mopot eivät ole katsastusjärjestelmän piirissä, joka tarkoittaa sitä, että mahdolliset turvallisuuteen vaikuttavat puutteet mopon rakenteessa tulevat ilmi vain poliisin valvonnan kautta. Vanhemmat ovat siis merkittävässä eräänlaisessa "katsastusmiehen" roolissa koskien nuorelle hankittua ajoneuvoa.

– Myös rekisterikilven taittaminen istuimen alle on kiellettyä ja se on vanhemman helppo havaita. Tämä voi olla jo varoitusmerkki siitä, että nuori on virittänyt mopoaan. Asia kannattaa ottaa pikimmiten puheeksi nuoren kanssa, Sartanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat