MTV Uutiset seurasi suorana: Koronasovellus tarkoitus saada käyttöön elokuussa, tartunnasta kertominen on vapaaehtoista

41:11
Voit katsoa aamupäivällä pidetyn tiedotustilaisuuden tältä videolta.

Tänään saimme tietää viimeisimpiä tietoja Suomen koronavirustilanteesta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvystä. Näytimme suorana kello 10 alkaneen tilannekatsauksen, jonka järjestivät sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Voit katsoa tilaisuuden yllä olevalta videolta. 

Tilaisuudessa kerrottiin myös lainsäädänmuutoksista, jotka mahdollistavat erityisen mobiilisovelluksen kehittämisen. Sovelluksella tehostetaan covid19-tartuntaketjujen katkaisua.

Tilannekatsauksessa olivat mukana STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen ja pääsihteeri Päivi Salo sekä THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen. 

MTV Uutiset seurasi tilaisuutta tiiviistii ja viimeisimpänä päivittyneen tiedon löydät artikkelista ylimpänä.

10.41 Tilaisuus päättyy.

10.34Puumalainen vastaa Helsingin Sanomien kysymykseen rajoitusten höllentämisen vaikutuksista: Jos turvavälejä ei noudateta ja hyvä käsi- ja yskimishygienia unohdetaan, niin riski tähän liittyy. 

10.31Puumalainen vastaa Ylen kysymykseen: Mahdollisesta toisesta aallosta ei vielä voida ennustaa mitään. Tauti on kiertänyt valtaosan maailmasta ja siihen on sairastunut vasta hyvin pieni osa väestöstä. On siis mahdollista, että moni vielä sairastuu, koska korona tarttuu helposti.

10.25Kumpulainen vastaa Iltalehden kysymykseen: Maskisuosituksessa pysytään STM:n selvityksen mukaisella linjalla. Yleistä suositusta maskien käytöstä ei anneta, mutta sitä ei myöskään kielletä.

10.20Puumalainen: Testauskapasiteettia on runsaasti ja sitä pitäisi käyttää. Testauskapasiteetti on 13 000 per vuorokausi.

10.17 Puumalainen Suomen tilanne on hyvin samankaltainen kuin Norjan ja Viron. Ruotsin tilanne on valitettavasti erilainen.

Kotimaassamme sairaalahoidossa olevien määrä on vähentynyt. Tartunnat ovat laskussa, epidemia pienenee jatkuvasti.

10.15 Puumalainen: Tartuntahuippu Euroopassa on saavutettu. Keski- ja Etelä-Amerikassa tilanne kiihtyy.

10.14Salo: Lakiluonnosta viimeistellään ja se on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla. Tarkoitus on, että sovellus olisi käytössä elokuussa.

10.09Salo: Koronatilannetta seuraavaa mobiilisovellusta valmistellaan kiireen vilkkaa. Yksityisyyden suoja ja tietosuoja otetaan huomioon. Tulevan sovelluksen lataaminen ja poistaminen on vapaaehtoista.

Tartunnasta kertominen sovelluksen kautta on vapaaehtoista. Myös mahdolliset karanteenitoimenpiteet ja arviot tehdään erikseen – ei sovelluksen kautta.

10.07 Kumpulainen: Jos on tarve, niin hoitoon kannattaa hakeutua. Palveluita on auki. Jos tulee koronaan viittaavia oireita – vaikka mökkipaikkakunnallakin – tulee hakeutua hoitoon.

Myös lapsiperheiden hakeutuminen palveluihin on vähentynyt. 

Suojavarustetilanne on hyvä.

10.03 Kumpulainen: Tilannekuvaa kartoitetaan kuntakyselyn avulla. Perusterveydenhuollon kiireettömien käyntien kysyntä on vähäistä, vaikka sitä on tarjolla.

10.00 Tilaisuus alkaa.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja