Uudet koronatartunnat edelleen melko vähäisiä – THL:n ohje: Parempi yskiä nenäliinaan kuin maskiin

STM:n tilannekatsaus koronaviruksen tilanteesta Suomessa:"Emme voi vielä puhua epidemian kiihtymisvaiheesta" 3:09
Koronaoireisten tulee mennä aina testiin. Helsingissä alkaa olla pula testejä tekevästä henkilökunnasta. STM:n ja THL:n tiedotustilaisuus torstaina.

Uusien koronavirustartuntojen tapausmäärät ovat valtakunnallisesti edelleen kohtalaisen vähäisiä, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

STM ja THL pitivät aamupäivällä tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, että  Suomen koronavirustilanne on EU:n parhaimmistoa.

Suomessa on todettu edelleen sekä kotoperäisiä että ulkomailta peräisin olevia tapauksia. Tartuntoja Suomeen on tullut useasta eri maasta. Osa uusista tapauksista liittyy tunnettuihin tartuntaketjuihin, mutta kaikkien tartuntojen lähde ei ole tiedossa.

STM:n ja THL:n mukaan kaikkien uusien tapausten tartuntaketjut jäljitetään huolella ja uusia tartuntoja pyritään siten ehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti.

Aamupäivän tiedotustilaisuudessa  strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä, ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä ja toimialajohtaja Juha Jolkkonen Helsingin kaupungilta kertoivat virustilanteesta.

MTV Uutiset seurasi tilaisuutta alla:

10.54 Toimittaja kysyy,  pitääkö suojamaski ottaa pois yskiessä. Puumalainen vastaa: Hyvä vaihtoehto on, jos pystyy yskimään tai aivastamaan kertakäyttönenälinaan, jonka voi laittaa roskikseen niin, ettei aiheuta tartuntavaaraa. Puumalainen sanoo, että jos tätä vaihtoehtoa ei ole, on parempi yskiä maskiin, kuin kanssaihmisiin. Annetaan toimintavaihtoehtoja, joista valittava paras. 

10.49 Toimittajan kysymys: Mihin perustuu arvio, että epidemiatilanne pahentunut? Puumalainen vastaa: Kiihtymistä tapahtunut,  mutta lukuja pitää tulkita varoen. Samaan aikaan testaus on 2-4-kertaistunut. Tapauksia löydetään aikaisempaa enempään. Kun katsotaan kansainvälisesti, nähdään, että tautimäärät lähteneet Euroopassa nousemaan. Uhka on Suomessa todellinen.

10.46 Lapsia testataan matalalla kynnyksellä. Epidemia ei ole ohi.

10.42  Toimittajan kysymys: Aiemmin sanottiin, että lapset eivät pääasiassa tartuta aikuisia. Miksi jokainen nuhaa sairastava testattava? Puumalainen vastaa: Lapset sairastavat lieväoireisemmin. VIime keväänä lasten tartuntoja vähemmän kuin muilla ikäryhmillä. Lapset voivat saada taudin ja tartuttaa sitä luokkatovereihin tai aikuisiin. Lapsilla on rooli epidemian leviämisessä. Näyte otettava, kun uusi selkeä infektio. Ei silloin, jos on jatkuvia oireita.

10.40 Toimittajan kysymys: mistä työvoima Helsingissä lisääntyvään näytteenottoon? Henkilöstöstä on pulaa, toteaa Jolkkonen. – Kyse rajallisesta määrästä ammattilaisia. Kiireettömistä terveyshoitopalveluista joudutaan tinkimään. 

10.36 Infektiokierteessä ei tarvita toistuvaa testiä. Jos selkeä uusi infektio, joka voi olla korona, testausstrategian mukaan testi on aiheellista ottaa.

10.35 Puumalainen muistuttaa että yleisohje on, että sairasta lasta ei viedä kouluun tai päiväkotiin. Tämä koskee kaikkia sairauksia.

10.33 Vuorossa toimittajien kysymykset.

10.28 16.8 osalle Saksasta Vuosaareen tulleita tarjottiin vapaeehtoista koronatestiä. 54 testattiin. Kenelläkään ei ollut virusta.

10.25 Helsingin Länsisataman koronaterveysneuvonta onnistunut hyvin. Palvelu tullaan tuomaan useisiin muihinkin satamiin.

10.22 Helsingin kaupunki rekrytoi 50 ihmistä lisää jäljitystoimintaan. Tulossa on myös applikaatio, jonka avulla viruksen leviämistä voidaan seurata.

10.20  Näytteidenottokapasiteettia voidaan lisätä Helsingissä, samoin on valmius avata varasairaala tarvittaessa.

10.19. Koronapuhelimen puhelumäärät nousseet 10-15 prosenttia viime kuusta. Henkilöstöä lisätty ottamaan puheluita vastaan.

10.18. Juha Jolkkonen Helsingin kaupungilta: Helsinki varautunut koronan kiihtymisen. Kaikista koronatapauksista helsinkiläisiä on noin 36 prosenttia. Tartunnan saaneet ovat nuoria kuin aiemmin. Nuoret työikäiset suurin ryhmä.

10.12  Koronatestejä otettu Suomessa matalalla kynnyksellä. Tulosten suhde: tuhannesta otetusta testistä kaksi on ollut positiivisia.

10.10. Puumalainen kertoo, että koronatapauksia tulee tänään nelisenkymmentä lisää.

10. 06 THL:n Taneli Puumalainen kertoo, että osassa maita koronan suhteen on ollut hyvä tilanne, esimerkiksi Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, mutta tilanne on uudelleen aktivoitunut. Riski uuteen kiihtymiseen on olemassa.

9.59. Tilaisuus alkamassa. Kaikkien pidettävä maskia, ainoastaan tilaisuudessa puhuvat asiantuntijat voivat olla ilman maskia turvaetäisyyden etäisyydellä. 

Lue myös:

    Uusimmat