Ihmisten liikkumista voidaan seurata koronaepidemian vuoksi – "ei vaaranna kenenkään oikeuksia"

Miten suojautua yrityksiin ja julkishallintoon kohdistuvilta kyberhyökkäyksiltä? 6:21
Miten suojautua yrityksiin ja hallintoon kohdistuvilta kyberhyökkäyksiltä?

Oikeuskansleri hyväksyy valtioneuvoston ja teleoperaattori Telian yhteistyön koronaviruskriisissä, kertoo Telia.

Yhteistyö koskee Telian paikkatietopalvelua, jonka yhtiö on antanut valtioneuvoston käyttöön kolmeksi kuukaudeksi. Sen avulla viranomaiset voivat seurata koronavirusepidemiaa koskevien päätösten vaikuttavuutta ihmisjoukkojen liikkumisessa.

Oikeuskanslerin mukaan palvelusta saatua maakuntatason lukumäärätietoa ei ole mahdollista yhdistää yksittäiseen laitteeseen tai luonnolliseen henkilöön. 

– Palvelun käyttö valtioneuvostossa ei voinut vaarantaa kenenkään oikeuksia eikä valtioneuvoston kanslia ollut menetellyt lainvastaisesti tai muuten virheellisesti ottaessaan käyttöön mobiililaitteiden paikkatietoa hyödyntävän palvelun, oikeuskansleri perustelee ratkaisuaan.

Telia on luonnollisesti tyytyväinen päätökseen.

– Olen tyytyväinen, että oikeuskansleri halusi varmistaa, ettei yhteistyömme valtioneuvoston kanssa vaaranna kenenkään yksityisyyttä. Tässä kriisissä on tärkeää, että viranomaisilla on käytettävissään luotettavaa ja ajantasaista tietoa päätösten vaikutuksista, Telian toimitusjohtaja Heli Partanen painottaa.

Telian kehittämä ihmisvirtojen liikkeitä kuvaava palvelu on viranomaisten käytössä myös muissa Pohjoismaissa.

Telian tiedotteen mukaan yksittäisten ihmisten liikkeitä ei ole mahdollista seurata. Telian mukaan tiedot perustuvat siihen, miten päätelaitteet, kuten puhelimet yhdistyvät mobiiliverkkoon eri paikoissa.

– Teknologialla on nyt ja erityisesti jatkossa keskeinen rooli tämän kriisin ratkaisussa. Samalla meidän on kuitenkin pidettävä tarkka huoli siitä, että yksilöiden tietosuojaa kunnioitetaan kaikissa tilanteissa, Partanen korostaa.

MTV Oy on osa Teliaa.

Lue myös:

    Uusimmat