Riskiryhmien ulkopuolisen aikuisväestön rokottaminen saatetaan päästä aloittamaan toukokuussa

THL:n Mika Salminen kertoo päivityksen koronatilanteeseen:"Pitää varautua, että pandemia kestää vielä pitkään" 5:09
"Pitää varautua, että pandemia kestää vielä pitkään" – THL:n Mika Salminen kertoo päivityksen koronatilanteeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestivät tänään tiedotustilaisuuden. Aiheena oli ajankohtainen koronavirustilanne.

Tilaisuudessa kuultiin viimeisimmät tiedot Suomen ja maailman tautitilanteesta. Lisäksi viranomaiset kertoivat rokotuksista sekä tartunnanjäljityksestä Helsingissä.

Tilaisuudessa olivat paikalla strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä, johtaja Mika Salminen THL:sta ja ylilääkäri Sanna Isosomppi Helsingin kaupungilta.

Tiedotustilaisuuden seuranta on päättynyt.

15.01: Nyt kysytään, kuinka huolestuttavalta koronavirusmuunnostilanne vaikuttaa. Salmisen mukaan virusmuunnostulosten prosessointi lopulliseen muotoon voi kestää pahimmassa tapauksessa jopa pari viikkoa. Siksi virusmuunnokset ilmoitetaan ryppäinä. Vaikka huolestuneita ollaan, Suomi on Salmisen mukaan pärjännyt hyvin ja siihen on edellytykset myös jatkossa.

14.53: Sputnik-rokotteen valmistaja on lähestynyt Euroopan lääkevirastoa ja kysynyt mahdollisuutta hakea myyntilupaa. Yritys voi hakea myyntilupaa, jos edellytykset siihen on. Aikataulua on vaikea arvioida ulkopuolelta. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan tämä on kuitenkin kuukausien prosessi. Jos rokote saa myyntiluvan, se on yksi vaihtoehto myös Suomelle.

14.50: Seuraavaksi kysytään, koska virusmuunnoksesta saadaan väestötason dataa. Salmisen mukaan sitä on toistaiseksi melko vähän. Kapasiteettia analysoimiseen pyritään kasvattamaan eri toimijoiden tekemänä työnä. Analysoiminen on kuitenkin hitaampaa, ja siksi tulokset eivät varmistu niin nopeasti. Analyyseista tulee ilmoitus tartuntatautirekisteriin, jotta lukuja voidaan raportoida eteenpäin säännöllisesti.

14.45: Virus muuttaa jatkuvasti muotoaan. Salmisen mukaan virusmuunnosten vaikutusta epidemiaan voidaan tutkia ja ennustaa, mutta sen lisäksi tarvitaan myös tietoa siitä, miten virus käyttäytyy väestössä, että voidaan tehdä tarkempia havaintoja.

14.38: Tämänhetkisen arvion mukaan rokotukset voisivat laajentua riksiryhmien ulkopuolelle Suomessa toukokuussa. THL:n Salmisen mukaan tilanne voi kuitenkin muuttua.

14.35: Nyt vuorossa ovat median esittämät kysymykset. Ensimmäisenä kysytään, koska Suomen koronavirustilanne tulee laskemaan tasolle kaksi. Voipio-Pulkin mukaan tarkkaa arviota ei voida antaa. Tulevat viikot ovat Voipio-Pulkin mukaan ratkaisevia.

14.31: Nyt kerrotaan ajankohtaisista, merkittävistä tartuntaryppäistä. Yksi on lyhytaikaisessa opiskelijavaihdossa olevien opiskelijoiden tartuntarypäs, jossa kokoontumisia on ollut useissa ravintoloissa. Toistaiseksi tiedossa on 25 tartuntaa ja noin 70 altistunutta. Tartunnan saaneilla ei ole ollut koronavilkkua käytössä. Kaikkia mahdollisia altistuneita ei ole siis pystytty tavoittamaan, ja siksi altistumispaikoista tullaan tiedottamaan. Sairastuneet ovat kuitenkin hakeutuneet testeihin ja tiedottaneet itse tilanteesta aktiivisesti.

14.29: Helsingissä on todettu noin kolmannes kaikista Suomen koronatapauksista, kertoo ylilääkäri Sanna Isosomppi Helsingin kaupungilta.

14.23: Viime viikkojen aikana on todettu isoja tartuntaketjuja ja suuria määriä altistuneita. Viikolla neljä karanteeniin asetettiin 13 650 henkilöä. Sairaalahoidon tarve on pysynyt kuitenkin kohtalaisena, Voipio-Pulkki kertoo.

14.21: Tartuntojen määrän kasvu on hiukan hidastunut viikolla neljä. Muunnosviruksia on löydetty toistaiseksi maltillisesti, kertoo strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä. Suomessa on todettu nyt 211 koronavirusmuunnostapausta.

14.19: Suomessa raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Sairaalahoidossa koronataudin vuoksi on nyt 128 potilasta ja heistä tehohoidossa 23.

14.15: 25 prosenttia 90-vuotiaista on rokotettu. 80-vuotiaiden osalta luku on 13,5 prosenttia. Luvut päivittyvät päivittäin.

14.10: Tilastojen mukaan testausmäärät ovat jälleen nousseet. Tästä Salmisen mukaan voidaan antaa kiitosta suomalaisille.

14.08: Monien maiden ilmaantuvuusluvut ovat yhä korkeita, vaikka Euroopassa on tultu hieman alaspäin tartuntojen määrässä. Talviaikaan riski epidemian kiihtymiselle on Salmisen mukaan selvä. Esimerkiksi Espanjassa eletään jo pandemian neljättä aaltoa.

14.05: THL:n johtaja Mika Salminen kertoo koronaviruksen tilanteesta maailmalla. Muutama päivä sitten sadan miljoonan tautitapauksen raja rikkoutui. Pandemian pysyvästä laskusuunnasta ollaan vielä kaukana, vaikka koronatilanne esimerkiksi Yhdysvalloissa on hieman parantunut.

14.00: Tervetuloa seuraamaan STM:n ja THL:n tiedotustilaisuutta kotimaan koronavirustilanteesta. THL on juuri tiedottanut, että Suomessa koronavirusrokotteen on saanut nyt 159 624 ihmistä. Luku on kasvanut eilisestä noin 10 000 rokotetulla.

Lue myös:

    Uusimmat