Seura: Pääministeri Sanna Marin kommentoi julkisuuttaan ja kansainvälistä huomiota: "Monellakin tapaa kohtuuton kohu"

8:13
Yhteishaastattelussa pääministeri Sanna Marin ja Markus Räikkönen – "Molemmat tekevät uraa ja töitä"

Koronapandemia on vaikuttanut pääministerin työhön, mutta myös vapaa-aikaan. Marin kertoi arjestaan kiireen keskellä Seura-lehdelle.

Pääministeri Sanna Marin ottaa kantaa tulevaisuuden suunnitelmiinsa Seuran haastattelussa.

Ura pääministerinä on pakottanut Marinin valokeilaan. Marin kuitenkin kertoo odottavansa tulevaisuudelta vapaampaa elämää kuin mihin pääministerin tehtävä antaa mahdollisuuden.

– Pääministerin tehtävä on vaativa, mutta se on myös määräaikainen ja loppuu joskus. Kukaan ei tiedä, loppuuko se enemmin vai myöhemmin. Ensin minun pitää kuitenkin hoitaa se niin hyvin kuin kykenen.

Kansainvälisessä valokeilassa velvollisuudesta

Suomen pääministeri on saanut osakseen runsaasti kansainvälistä huomiota. Marin on esiintynyt pääministeriuransa aikana muun muassa Time-lehden ja Voguen kannessa. Vaikka toimittajien kysymyksiin vastaamisesta on tullut viimeisen puolentoista vuoden aikana tuttua puuhaa, valokeilassa olemista Marin luonnehtii velvollisuudeksi.

– Suomalaisena koen kansainvälisen huomion hiukan kiusallisena. Pyrin suhtautumaan siten, että näin voin osaltani vaikuttaa siihen, että Suomi nähdään maailmalla myönteisessä valossa, pääministeri kommentoi Seuralle.

Julkisuus on yksi niistä ominaisuuksista, joita pääministerin tehtävä tuo mukanaan. Työ altistaa myös kritiikille, jota Marin kertoo pitävänsä hyvänä asiana.

Yksityiselämänsä hän kuitenkin haluaa pitää pois kritiikin piiristä. Marinin puoliso, Markus Räikkönen, nousi vuosi sitten otsikoihin koronatukihakemusten yhteydessä. Räikkönen auttoi yrityksiä koronatukihakemusten laatimisessa. Marinin mukaan kyse oli vapaaehtoisesta ja pyytettömästä yrittäjien auttamisesta, johon ei liittynyt henkilökohtaista etua.

– Se oli monellakin tapaa kohtuuton kohu, Marin kuvailee.

Kirosanat eivät lennä hallituksen kokouksissa

Pääministeriä on luonnehdittu julkisuudessa muun muassa työnarkomaaniksi. Otsikoissa ovat esiintyneet myös Marinin hyvät unenlahjat ja into siivoamiseen.

Molemmat ominaisuudet ovat olennainen osa jaksamista.

– Puran fyysiseen tekemiseen, kuten lenkkeilyyn ja siivoamiseen, omaa ajoittaista turhautumistani, jota eri tilanteet politiikassa saattavat synnyttää. Hoidan työt asiallisesti ja puran kertyneet paineet vapaa-ajalla.

Viime kesänä Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä väitettiin, että pääministeri kiroilee paljon. Marin haluaa tarkentaa luonnehdintaa Seuran haastattelussa.

– Kyllä minä toki kiroilen, mutta mielestäni moneen verrattuna varsin maltillisesti ja vain lähimpien ihmisten edessä. En minä esimerkiksi hallituksen neuvotteluissa kiroile tai käyttäydy karkeasti.

Läheisten kaipuu ja toive lomasta

Marinin pääministerikautta on varjostanut lähes alusta alkaen koronaviruspandemia. Se on muuttanut pääministeri työarkea, mutta myös elämää työn ulkopuolella.

– Odotan kovasti sitä, että voimme tavata lapseni isovanhempia hieman vapaammin. Haluaisin myös tavata ystäviäni, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet minua. Kun korona on ajanut kaikki etäyhteyksien päähän, ikävöin tavallista elämää. Kahvilla käymistä, ravintolassa syömistä, ihan vain ajan viettämistä ystävien kanssa.

Kesän tilannetta on vaikea ennustaa. Marin kuitenkin luottaa siihen, että toivoa on.

Normaalia kesää Marin ei vielä uskalla luvata, mutta toivoa hänen mukaansa on. 

Pääministerillä on myös henkilökohtainen toive kesälle.

– Toivottavasti minullakin olisi silloin hiukan lomaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja